Rumové lanýže se skořicovou solí

Rádi byste tento rok vyzkoušeli nový druh cukroví? Pak se podívejte na recept těchto nenáročných čokolanýžů. Myslím, že lahodí už i samotnému oku a na stole se budou vyjímat. Potěšíte všechny, kdo mají rádi ve sladkostech nádech a chuť rumu. Navíc jde opět o „zdravější“ variantu bez cukru z dílny Cukrfree.

Ingredience používáme v poměru 1:1:1, tzn. pokud použijeme 50g čokolády, přidáme 50ml smetany a 50g másla.

  • Kvalitní smetana na šlehání
  • Máslo
  • 90 – 100% čokoláda
  • Kvalitní rum (na množství 50:50:50 jsem použila 2 lžíce rumu)
  • Mořskou sůl
  • Mražené maliny
  • Skořice
  • Mletá vanilka (bourbon)
  • Lyofilizované maliny
  • Vysokoprocentní čokoláda (na množství 50:50:50 jsem použila 50 g)

Postup

Ve vodní lázni zahřejeme smetanu, přidáme nalámanou čokoládu, rum a máslo a necháme vše rozehřát. Směs poté překryjeme fólií a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Následně vše promícháme tak, aby se nám vytvořil hladký krém. Hotovu směs vložíme na cca 1 hodinu do lednice (nebo na cca 15 – 20 minut do mrazáku). Z hotové směsi děláme kuličky s malinou a to tak, že vždy mraženou malinu obalíme v čokoládové hmotě a pomocí rukou vytvarujeme do tvaru koule. Ty potom vyskládáme na nepřilnavou podložku, tác nebo na talíř a vložíme na 30 minut do mrazáku. Mezitím si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, kterou poté necháme 10 minut vychladnout. Do hmoždíře vložíme solný květ a rozdrtíme jej na menší kousky. Poté přidáme skořici a vanilku (1:1:1) a promícháme.  Hotové kuličky vyjmeme z mrazáku a obalujeme v čokoládě. Ihned po obalení posypeme každou kuličku špetkou skořicové soli a rozdrcenou lyofilizovanou malinou. Skladujeme v lednici.

Zdroj: cukrfree.cz