Batátovo – mrkvový krém s kokosovým mlékem

Jestli patříte mezi ty, kteří mají rádi krémový polívky, tak si dnes přijdete na svoje. Já je zbožňuju a naštěstí si je oblíbily i moje děti. Což je občas velká výhoda, protože do nich dostanu i zeleninu, kterou by mi jinak nesnědly. Batáty jsou hodně oblíbený právě u malých dětí, protože mají sladkou chuť.

 

Suroviny

  • 600 g batátů
  • 3 větší mrkve
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 1/2 lžičky kari (pokud máte rádi výraznější chuť, klidně přidejte)
  • 1 cibule
  • 400 ml kokosového mléka
  • 8 stroužků česneku
  • 5 snítek tymiánu
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • máslo (cca 50g)
  • 33% smetana a trochu sezamu na servírování

Postup

Troubu si rozpalte na 200°C a plech si vyložte pečícím papírem. Batáty a mrkev oškrábejte. Mrkev překrojte napůl a batáty nakrájejte na menší kousky. Vše dejte na plech, přidejte neoloupané stroužky česneku, tymián, vše zakápněte olivovým olejem a pečte 20 minut.

Do většího hrnce si dejte máslo (asi 50 g) a přidejte k němu pokrájenou cibuli. Cibuli za občasného promíchání nechte 5 minut opékat.

K cibuli přidejte upečené batáty s mrkví a stroužky česneku, které po upečení oloupejte, a taky tymián. Polévku dochuťte přidáním kari, soli a pepře. Vše cca 3 minuty restujte a poté zalejte vývarem a nechte 15 minut vařit.

Po 15 minutách přidejte kokosové mléko a vařte dalších 10 minut. Poté vše mixérem rozmixujte dohladka. Polévku ještě vraťte na plotnu a případně dochuťte.

Polévku servírujte s 33% smetanou a trochou sezamu (ale ten nemusí nutně být).

Zdroj: mamapecedoma.com