Máte rádi karamel a ořechy? Pak pro vás bude tento koláč to pravý ořechový!:) Navíc je bez lepku, tak si ho můžou dopřát i bezlepkáři. Nejde o složitý recept, měli bychom ho zvládnout všichni levou zadní. Pokud čekáte návštěvu, můžete se teď blýsknout něčím jiným než bábovkou.:)
Ingredience:
na krustu
50g kokosové mouky (½ hrnku)
50g mandlové mouky (½ hrnku) – možné i rozemleté mandle
75 ml ghí másla
1 lžíce javorového sirupu (lze i agáve nebo datlový sirup)
na karamelovou vrstvu
2 lžíce rozemletých lněných semínek nebo 1 lžička lněné mouky
10 lžic vody
4–5 datlí (volitelné)
1 hrnek pekanových ořechů (120 g)
2 lžíce ghí
80g kokosového cukru (½ hrnku)
2 lžíce sirupu
½ lžičky skořice
¼ lžičky mletého zázvoru
¼ lžičky muškátového oříšku
Postup
Předehřejeme si troubu na 175°C.
Vezmeme si malou misku a v ní si smícháme 50g kokosové mouky, 50g mandlové mouky, 75 ml rozpuštěného ghí másla a 1 lžíci sirupu. Vznikne nám těsto, které rozprostřeme na pečící papír do kulaté formy. Těsto rozprostřeme do velmi tenké vrtsvy.
Dáme do trouby a pečeme cca 8 minut. Raději kontrolujeme a dáváme pozor, aby nám příliš nezhnědlo. Zatímco se nám peče těsto, v hrnečku si rozmícháme 2 lžíce rozemletých lněných semínek a 10 lžic vlažné vody. Ze směsi nám vznikne gel, taková náhrada vajíček. Hrneček dáme do lednice.
Nyní si připravíme horní karamelovou vrstvu. Vezmeme si středně velkou pánev. Na ní si necháme rozehřát 2 lžíce ghí másla, přidáme 2 lžíce sirupu, ½ lžičky skořice, ¼ lžičky mletého zázvoru, ¼ lžičky muškátového oříšku a promícháme. Nakonec přisypeme 80g kokosového cukru a pomalu mícháme, začíná se nám tvořit karamel. Jakmile to začne bublat, zmírníme plamen a mícháme ještě cca 30 sekund. Sundáme z plotýnky.
Připravíme si 120g pekanových ořechů a 4 vypeckované datle. Datle nasekáme na menší kousky. Co se týče pekanových ořechů, lze jich nasekat jen část a z části nechat ořechy celé.
Do karamelové směsi přilijeme směs vody a lněných semínek, důkladně promícháme, k tomu přisypeme ještě datle a ořechy. Nyní karamelovou směs rozprostřeme na upečený základ a dáme péct ještě na 170°C cca 15–20 minut.
Ať se dílo podaří!
Zdroj: PGfoodies.com
Nejnovější komentáře