Quiche jsem si oblíbila už dávno, ale je pravda, že musí být dobře upečenej, a musejí být zvolený dobrý suroviny. Dá se na něm hodně pokazit a místo toho, aby se po něm zaprášilo, tak může i celej letět do koše. Je to výborná snídaně, ale i brunche nebo svačina. Zasytí na dlouho. Jestli plánujete piknik, pak je quiche super volbou. Výborný je, že základ je v podstatě pořád stejný a na vás je, čím si ho vylepšíte, co máte rádi, takže si ho můžete přizpůsobit podle sebe.
Dnes mám pro vás recept na bezlepkovou variantu.
Suroviny:
těsto
- 100g bezlepkových vloček
- 75g mandlové mouky
- 4 lžíce bramborového škrobu
- 1/2 až 1 lžička soli
- 5 lžic ghí másla nebo klasického másla
- 1 vejce
náplň
- 1 lžíce olivového oleje
- 150g cukety
- 4 cherry rajčátka
- 2 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 100 – 150g sýru feta
- 4 vejce
- 75ml rostlinného mléka
- hrst čerstvých bylinek (tymián, bazalka)
Postup
Ovesné vločky si rozmixujeme dohladka. Vznikne nám tak skvělá mouka, kterou můžete použít na cokoliv.
Suché ingredience smícháme dohromady – 100 g mouky z bezlepkových vloček, 75 g mandlové mouky, 4 lžíce škrobu a ½-1 lžička soli. K nim přidáme ještě 5 lžic ghí másla, 1 vejce a rukama připravíme těsto. Vytvarujeme do koule, zabalíme do potravinářské fólie a dáme alespoň na 30 min odpočinout do lednice.
Mezitím si připravíme náplň. Na jedné lžíci olivového oleje orestujeme kostky či proužky nakrájené cukety, najemno nasekané tvrdší části jarních cibulek, kostičky česneku a přepůlená cherry rajčátka. Jakmile nám po 5 až 7 minutách zelenina změkne, sundáme z ohně. V míse prošleháme 4 vejce, přidáme 75 ml mléka, čerstvě namletý pepř, hrst nadrobno posekaných bylinek, nakrájenou zbylou horní část jedné jarní cibulky a 150 g feta sýru. Ten rukama rozmělníme na drobné kousky.
Nahřejeme si troubu na 185°C.
Uleželé těsto položíme na 1 kus pečícího papíru, druhý kus pečícího papíru položíme na těsto a přes papír vyválíme kruh. Následně přendáme do formy. Prsty upravíme okraje do výšky 1–1,5 cm. Spodek těsta propícháme vidličkou a dáme předpéct na 10 minut do trouby.
Dokončíme přípravu náplně. Orestovanou zeleninu přidáme k vejcím se sýrem a promícháme. Náplň nalijeme na předpečené těsto a pečeme na 175°C cca 25–30 minut.
Zdroj: Pgfoodies.com
Nejnovější komentáře