Jsme právě v plné borůvkové sezóně. Byla by škoda toto výborný a zdravý ovoce nevyužít! Takový borůvkový knedlíky, no to je přece chuťovej orgazmus. Na ty se těším celej rok!:)

A proč vlastně jíst borůvky? Tady je pár důvodů:

– jsou zdrojem vitaminu C

– čistí ledviny

– uleví při aftech

– čistí organismus

– zlepšují zrak

– dodávají energii a omlazují

– jsou prevencí proti rakovině

 

A pokud stejně, jako já borůvky milujete, mám pro vás několik receptů, kde borůvky použijete naplno!

 

Borůvkový koktejl se zmrzlinou

Potřebujete: 100 g borůvek, 300 ml čerstvého mléka, 3 lžíce bílého jogurtu, 2 lžičky cukru, vanilková zmrzliny

Postup: Borůvky omyjte, nasypejte do nádoby spolu s cukrem. Zalijte mlékem a přidejte 3 lžíce bílého jogurtu. Vše ušlehejte tyčovým mixérem. Koktejl nalijte do vysoké sklenice a přidejte kopeček vanilkové zmrzliny.

images

Staročeský borůvkový žahour

Potřebujete: 500 g borůvek, 1 lžíce másla, 2dl smetany, 2 dl vody, 50 g cukru, špetka skořice, strouhaná citrónová kůra, vrchovatá lžíce strouhaného perníku

Postup: Borůvky zalijte vodou, přidejte máslo, cukr a povařte. Do rozvařeného ovoce přidejte smetanu a zahustěte strouhaným perníkem. Ochuťte skořicí a strouhanou citrónovou kůrou. Omáčka se skvěle hodí na lívance, vdolky nebo tvarohové knedlíky.

borůvky žahour

Borůvkový sorbet

Potřebujete: 750 g borůvek, 300 g curku krupice, 2 limety, 600 ml vody, 5 g máty

Postup: Cukr si smícháme s vodou a necháme ho při táhlém varu rozpustit. Přidáme 2/3 borůvek a necháme mírně provařit. Směs promixujeme ponorným mixérem a procedíme ji přes jemné sítko. Dochutíme limetkovou šťávou. Do vzniklého základu přidáme zbytek omytých borůvek a dáme zamrazit do mrazničky na teplotu -12 °C. Směs po cca 30-ti minutových intervalech promícháme za účelem vytvoření jemné struktury. Sorbet by neměl být ani tekutý ani tuhý. Měli by se vytvořit malé krystalky.

borůvka sorbet

Zdroj fotek: Pinterest