Jsme právě v plné borůvkové sezóně. Byla by škoda toto výborný a zdravý ovoce nevyužít! Takový borůvkový knedlíky, no to je přece chuťovej orgazmus. Na ty se těším celej rok!:)
A proč vlastně jíst borůvky? Tady je pár důvodů:
– jsou zdrojem vitaminu C
– čistí ledviny
– uleví při aftech
– čistí organismus
– zlepšují zrak
– dodávají energii a omlazují
– jsou prevencí proti rakovině
A pokud stejně, jako já borůvky milujete, mám pro vás několik receptů, kde borůvky použijete naplno!
Borůvkový koktejl se zmrzlinou
Potřebujete: 100 g borůvek, 300 ml čerstvého mléka, 3 lžíce bílého jogurtu, 2 lžičky cukru, vanilková zmrzliny
Postup: Borůvky omyjte, nasypejte do nádoby spolu s cukrem. Zalijte mlékem a přidejte 3 lžíce bílého jogurtu. Vše ušlehejte tyčovým mixérem. Koktejl nalijte do vysoké sklenice a přidejte kopeček vanilkové zmrzliny.
Staročeský borůvkový žahour
Potřebujete: 500 g borůvek, 1 lžíce másla, 2dl smetany, 2 dl vody, 50 g cukru, špetka skořice, strouhaná citrónová kůra, vrchovatá lžíce strouhaného perníku
Postup: Borůvky zalijte vodou, přidejte máslo, cukr a povařte. Do rozvařeného ovoce přidejte smetanu a zahustěte strouhaným perníkem. Ochuťte skořicí a strouhanou citrónovou kůrou. Omáčka se skvěle hodí na lívance, vdolky nebo tvarohové knedlíky.
Borůvkový sorbet
Potřebujete: 750 g borůvek, 300 g curku krupice, 2 limety, 600 ml vody, 5 g máty
Postup: Cukr si smícháme s vodou a necháme ho při táhlém varu rozpustit. Přidáme 2/3 borůvek a necháme mírně provařit. Směs promixujeme ponorným mixérem a procedíme ji přes jemné sítko. Dochutíme limetkovou šťávou. Do vzniklého základu přidáme zbytek omytých borůvek a dáme zamrazit do mrazničky na teplotu -12 °C. Směs po cca 30-ti minutových intervalech promícháme za účelem vytvoření jemné struktury. Sorbet by neměl být ani tekutý ani tuhý. Měli by se vytvořit malé krystalky.
Zdroj fotek: Pinterest
Nejnovější komentáře