Čokoláda a kokos, pro mě jedna z nejlepších sladkých kombinací, co existuje! Ten, kdo vymyslel tyčinku Bounty, tak tomu musím ze srdce poděkovat!  Většinou ji mám schovanou v kabelce, autě a dalších místech, když mě přepadne mlsná nebo chytnu nerva v autě, tak spolehlivě zabírá:) Objevila jsem dva skvělý recepty, jeden je dokonce na celý Bounty dort a jsou to zase zdravější varianty!

 

Bounty cake

Ingredience:

Kokosové těsto

  • 3 vejce
  • 300 ml kokosového mléka
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 30 g kokosové mouky
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • vanilka
  • rumová esence

Čokoládová poleva

  • 100 ml kokosového mléka
  • 40 g tmavé čokolády minim. 80%
  • 20 g kokosového oleje

Postup

Do mísy rozklepneme vejce a  přidáme všechny ostatní suroviny na kokosové těsto. Celé promícháme a nalejeme do dortové formy (průměr 22cm), kterou jsme si vyložili pečícím papírem až po okraj, těsto je hodně tekuté, tak nestačí vyložit jen dno. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180C asi 25 minut. Dejte pozor, abyste ho nepekli příliš dlouho, ztratilo by svoji vláčnost. Zatím si můžete připravit čoko polevu. V míse nad párou necháme rozpustit čokoládu spolu s kokosovým olejem, pak přidáme kokosové mléko. Přisladíme podle chuti. Polevu dáme asi na 30 minut do ledničky, aby trochu ztuhla, poté ji můžeme rozetřít na dort. Poté celý dort ještě chvíli chladíme v ledničce. Jak budete servírovat, můžete posypat strouhaným kokosem.

 

Bounty tyčinky

Ingredience (na 10 kousků):

  • 200 g kokosových plátků
  • 50 ml kokosového oleje
  • 150 g kokosového másla
  • 50 g rýžového sirupu
  • 70 g hořké čokolády

Postup

Plátky sušeného kokosu nasypeme do mixeru a přerušovaně mixujeme tak dlouho, než vznikne hrubší drť. Nepouštějte ale mixér na dlouhou dobu, kokos by se mohl umixovat na máslo. Ke kokosové drti přilijeme rozehřátý kokosový olej, tekuté kokosové máslo a rýžový sirup. Vše důkladně promícháme a vytvoříme lepivou hmotu. Plech nebo jakoukoli obdélníkovou formu vyložíme potravinovou folií a směs do ní pevně natlačíme do výšky cca 1 cm. Necháme v ledničce ztuhnou alespoň tři hodiny. Po ztuhnutí kokosový plát vyklopíme a ostrým dlouhým nožem ho naporcujeme na libovolně velké obdélníky.
Ve vodní lázni necháme rozpustit hořkou čokoládu a kokosové tyčinky v ní důkladně namočíme. Necháme na mřížce okapat a dáme ještě na půl hodiny ztuhnout do lednice.

Zdroj: fit recepty