Holky, nevím jak vy, ale já ráno ráda snídám „zrní“, jak by to nazvaly naše drahé polovičky! Příprava je rychlá a zasytí mě na hodně dlouho, takže pro mě je to jedna z nejoblíbenějších snídaní, vajíčka to ovšem netrumfne!:) No a protože se nespokojím jen se suchým zrním, tak jsem se naučila jíst granolu. Výborná věc! Granola je křupavé zapečené müsli, které by nemělo obsahovat nezdravé cukry. Takže nejlépe jen ty přírodní! Granolu si hravě zvládnete udělat i doma a přidat si do ní můžete, co máte rádi! O to to bude lepší a hlavně opět víte, co jíte!
Rozdíl mezi müsli a granolou je jasný. Müsli obsahuje směs vloček, ořechů, čokolády, ovoce, apod, granola také, ale je pečená a tedy i dokonale křupavá.
Pohanková granola
300 g loupané pohanky (kroupy)
150 g lněného semínka
150 g slunečnicového semínka
50 g dýňového semínka
50 g lískových ořechů
30 g sušených datlí
30 g rozinek
50 ml datlového sirupu
Postup
Pohanku propláchneme přes síto, nasypeme do mísy a zalijeme dvojnásobným množstvím vody. Do druhé mísy nasypeme slunečnicová a lněná semínka a stejně jako pohanku zalijeme vodou. Prozatím tak, aby hladina vody byla cca 1 cm nad nimi. Takto necháme alespoň tři hodiny máčet. Hlídejte, aby pohanka byla stále dostatečně namočená, v případě potřeby vodu ještě dolijte. Se semínky buďte opatrnější, potřebujeme, aby vytvořily gel a vodu už z nich vylívat nebudeme. V případě potřeby přilívejte tedy opatrně.
Pohanku propláchneme studenou vodou přes síto. Když začíná vytékat čistá voda, necháme pohanku pořádně okapat a vrátíme ji zpět do mísy.
Přisypeme semínkový gel, dýňová semínka, nahrubo posekané lískové ořechy a sušené ovoce, které pokrájíme na menší kousky. Nakonec vše dochutíme datlovým sirupem, který granolu krásně osladí a zároveň nám pomůže při jejím spojení. Teď už jen vše společně důkladně promícháme.
Pokud budete granolu sušit v sušičce jako já, nastříhejte si archy z pečícího papíru na jednotlivé pláty. Položte je na jednotlivá síta a rovnoměrně na ně granolu rozetřete. Osvědčilo se sušit cca 6 hodin na 70C a pak dosušovat přibližně 8 hodin na 50C. Hotovou granolu poznáte jednoduše tak, když jde snadno odlepit od pečícího papíru a rozlámat na kousky.
V troubě – vložte směs na plech s pečícím papírem a pečte v troubě na 180C přibližně 15 minut. Následně promíchejte a pečte dalších 10 minut, až do zhnědnutí. Granolu však stále kontrolujte, aby se vám nepřipálila. Hodně záleží na vaší troubě.
Granola cups
150 g ovesných vloček
50 g medu
1/2 rozmačkaného banánu
několik kapek vanilkového extraktu
špetka soli
1/2 lžičky skořice
3 lžičky kokosového oleje
1 lžíce strouhaného kokosu
Na servírování:
řecký jogurt
čerstvé ovoce
bazalkový cukr (čerstvá bazalka + třtinový cukr)
Postup
Všechny suroviny na korpus smícháme a vzniklé těsto tvarujeme do předem vymazané formy na muffiny (uděláme takové košíčky). Pečeme 10 – 12 minut na 180 stupňů. Vychladlé korpusy plníme řeckým jogurtem, zdobíme čerstvým ovocem a bazalkovým cukrem.
Zdroj: Fit recepty
Nejnovější komentáře