Protože vím, že tento pokrm je mezi vámi oblíbený a už několikrát jste mi psali o recept, tak dnes ho pro vás konečně mám. Vytáhla jsem si ho z KAMU kuchařky o které jsem vám psala v pátek, a tak si myslím, že zrovna tento recept bude ten pravej! Je tu návod i na domácí nachos, takže si je nemusíte kupovat a můžete se pokusit o komplet menu:)

NACHOS

  • 350g kukuřičné mouky
  • 200g hladké mouky (plus na poprášení)
  • cca 1,5 lžičky soli
  • cca 250 ml teplé vody
  • slunečnicový olej

Postup:

Ve větší míse smícháme suché ingredience. Postupně zpracováváme teplou vodu tak, abychom vytvořili vláčné nelepivé těsto. Přikryjeme ho utěrkou a necháme odpočívat hodinu při pokojové teplotě.

Těsto rozdělme na cca 12 dílků, z každého vyválíme tenkou asi 2 mm silnou kulatou placku o průměru pánve nebo menší. Pro snadnější vyválení placek si můžeme kousky těsta vložit mezi potravinářské fólie nebo pečící papíry. Pokud i přesto těsto lepí, poprášíme ho troškou mouky.

Pánev s nepřilnavým povrchem rozehřejeme na střední teplotu. Připravené tortilly na pánvi postupně opékáme z každé strany asi jen necelou minutu. Stačí opékat jen krátce, než se začnou objevovat první zlatavé flíčky. Nechceme, aby tortilla byla v této fázi křupavá.

Každou tortillu nakrájíme na 8 trojúhelníčkových dílků. V menším hrnci rozpálíme alespoň 2 cm vysokou vrstvu oleje a tortillové trojúhelníčky smažíme postupně dozlatova. Nakonec je necháme důkladně okapat na papírovém ubrousku.

 

GUACAMOLE

  • 4 zralá avokáda
  • 2 rajčata
  • 1 červená cibule
  • 2 sweet chilli papričky
  • 2 stroužky česneku
  • hrst čerstvého koriandru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • mořská sůl a drcený pepř
  • limetková šťáva podle chuti

Postup:

Avokáda rozpůlíme a vyjmeme pecky. Vydlabeme dužinu a dáme ji do misky, zakapeme limetkou a rozmačkáme vidličkou. Rajčata nakrájíme na kostičky (předem je můžeme zbavit semínek), cibuli a česnek nadrobno, z chilli papriček odstraníme semeníky a nasekáme je najemno. Koriandr rozsekáme nahrubo. Vše přidáme do mísy k avokádu.

Zalijeme sójovou omáčkou, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Ihned podáváme s tortillovými lupínky.

 

Zdroj: Nejbarevnější kuchařka