Podzim je tady v plné parádě, dýně se na nás usmívají ze všech různých míst, tak proč je nevyužít i v kuchyni! Na Bali měli hodně pokrmů, který byly udělaný právě z dýně. Dýně tam patřila k velmi oblíbené surovině. Já ji zas až tak nemusím, ale třeba dýňovou polívku mám moc ráda. I dezerty z dýně jsou vynikající, jsou totiž vláčné. Vyzkoušejte třeba dýňový perník.

Ingredience:

  • 90 g rozpuštěného másla
  • 1 vrchovatá lžička kypřícího prášku do perníku
  • 175 g hladké mouky
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1/2 lžičky soli
  • 200 g třtinového cukru
  • 1 velké vejce
  • 210 g dýňového pyré
  • hrst vlašských ořechů
  • 100 ml smetany ke šlehání 33%
  • 150 g tvarohu

Postup:

  1. Troubu rozpalte na 200°C a dejte na plech vyložený pečícím papírem dýni, kterou nakrájejte na menší kousky, zlehka pokapejte olejem a pečte 40 minut. Dýni nechte vychladnout a poté rozmixujte na pyré. Troubu ztlumte na 190°C.
  2. V jedné menší míse smíchejte mouku, kypřící prášek do perníku, perníkové koření a sůl.
  3. Ve větší míse smíchejte cukr s rozpuštěným máslem, vejce, dýňové pyré a nasekané vlašské ořechy.
  4. K tekuté směsi přisypejte směs sypkou a pořádně dohromady smíchejte.
  5. Do formy, kterou vymažte máslem a vysypte hladkou moukou, nalijte těsto a pečte 45-50 minut (zkuste špejlí, jestli je chlebíček hotový). Poté ho vytáhněte a nechte vychladnout.
  6. Vyšlehejte si nejprve smetanu skoro do šlehačky a poté po lžičkách přidávejte tvaroh, vše oslaďte lžící moučkového cukru.
  7. Při servírování můžete ozdobit ovocem.

Zdroj: mamapecedoma.com