Neznám kolem sebe člověka, který by si nedal v létě zmrzlinu! Prostě to k létu tak nějak patří! Má to přece i svoji funkci, ve vedru vás krásně zchladí a udělá nám službu – zažene žízeň i hlad.

Když jste někde venku, tak si ji samozřejmě koupíte, všude je jí plno! Já mám třeba moc ráda točenou, no a venku u moře samozřejmě velkej kopec!

Co ale, když na vás přijde chuť doma a zrovna po ruce žádnou zmrzlinu nemáte a do obchodu se vám vůbec nechce.

Nejlepší je udělat si svoji domácí, zrovna podle vaší chuti! Navíc je zrovna teď super období a všude je dostatek čerstvého ovoce, takže se dá vykouzlit cokoliv:) Fantazii se meze nekladou. Napíšu vám pár tipů, jak si zmrzku vytvořit.

image

Pro milovníky klasické vanilkové zmrzliny, ledňáčka, nebo ruské zmrzliny, doporučuju vyzkoušet tento recept:

  • 600 g slazeného kondenzovaného mléka
  • 600 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového extraktu, nebo trocha pravé mleté vanilky

Kondenzované mléko, smetanu ke šlehání a vanilku šlehejte, až směs zpevní – měla by vypadat jako pěkně tuhá šlehačka.Směs dejte do nádoby na mražení nebo do chlebíčkové formy, přetáhněte potravinářskou fólií a nechte zamrazit. Pak je už jen na Vás, s čím si ji dáte.

Pokud milujete tvarohového Míšu, pak vyzkoušejte tento tip:

  • 1 měkký tvaroh (ne ve vaničce) – 250 g
  • 1 smetanu 30 a více % – 250 ml
  • půl hrnku cukru – 125 g

Tvaroh s cukrem vyšleháme do krému a za stálého míchání přilijeme smetanu. Nalijeme do plastové krabičky nebo do formiček na nanuky a vložíme do mrazáku.

89dc1135b78aef99b4084a0947418729

Jahodový Mrož se hlásí o slovo, ale v domácí výrobě:

  • 30 dkg čerstvých jahod
  •  13 dkg krystalového cukru
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 150 ml smetany
  • 50 ml mléka

Jahody rozmixujeme, přidáme ostatní přísady a zamícháme. Pokud máme výrobník zmrzliny, vše nalijeme do výrobníku a zamrazíme.

Jahodový a broskvový nanuk:

  • 1 velká vyzrálá broskev
  • 500ml broskvového džusu
  • 200g jahod
  • 50ml jahodového nektaru

Naporcovanou broskev oloupeme a rozmixujeme. Promícháme s džusem a nalijeme do forem na nanuky. Jahody omyjeme, odstopkujeme, rozmixujeme, propasírujeme přes cedník, abychom se zbavili jadérek. Směs promícháme s jahodovým nektarem a rozdělíme do forem.

3e32048e2e2522f654ea27e0e762aa4f

Kiwi ledňáčky:

  • 600g kiwi
  • 250g cukr krupice

Kiwi oloupeme, nasekáme na malé kousky a rozmixujeme na jemnou kašičku. Tu propasírujeme přes sítko. Cukr promícháme s půl litrem vody, na malém plameni pomalu zahříváme, dokud se cukr nerozpustí, a pak vaříme jednu až dvě minuty při vyšší teplotě. Cukrový sirup promícháme s kiwi a naplníme formy na nanuky. Zamrazíme.

 

Zdroj: vlastní, Apetit.cz., Toprecepty.cz, Pinterest.com