Neznám kolem sebe člověka, který by si nedal v létě zmrzlinu! Prostě to k létu tak nějak patří! Má to přece i svoji funkci, ve vedru vás krásně zchladí a udělá nám službu – zažene žízeň i hlad.
Když jste někde venku, tak si ji samozřejmě koupíte, všude je jí plno! Já mám třeba moc ráda točenou, no a venku u moře samozřejmě velkej kopec!
Co ale, když na vás přijde chuť doma a zrovna po ruce žádnou zmrzlinu nemáte a do obchodu se vám vůbec nechce.
Nejlepší je udělat si svoji domácí, zrovna podle vaší chuti! Navíc je zrovna teď super období a všude je dostatek čerstvého ovoce, takže se dá vykouzlit cokoliv:) Fantazii se meze nekladou. Napíšu vám pár tipů, jak si zmrzku vytvořit.
Pro milovníky klasické vanilkové zmrzliny, ledňáčka, nebo ruské zmrzliny, doporučuju vyzkoušet tento recept:
- 600 g slazeného kondenzovaného mléka
- 600 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička vanilkového extraktu, nebo trocha pravé mleté vanilky
Kondenzované mléko, smetanu ke šlehání a vanilku šlehejte, až směs zpevní – měla by vypadat jako pěkně tuhá šlehačka.Směs dejte do nádoby na mražení nebo do chlebíčkové formy, přetáhněte potravinářskou fólií a nechte zamrazit. Pak je už jen na Vás, s čím si ji dáte.
Pokud milujete tvarohového Míšu, pak vyzkoušejte tento tip:
- 1 měkký tvaroh (ne ve vaničce) – 250 g
- 1 smetanu 30 a více % – 250 ml
- půl hrnku cukru – 125 g
Tvaroh s cukrem vyšleháme do krému a za stálého míchání přilijeme smetanu. Nalijeme do plastové krabičky nebo do formiček na nanuky a vložíme do mrazáku.
Jahodový Mrož se hlásí o slovo, ale v domácí výrobě:
- 30 dkg čerstvých jahod
- 13 dkg krystalového cukru
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 150 ml smetany
- 50 ml mléka
Jahody rozmixujeme, přidáme ostatní přísady a zamícháme. Pokud máme výrobník zmrzliny, vše nalijeme do výrobníku a zamrazíme.
Jahodový a broskvový nanuk:
- 1 velká vyzrálá broskev
- 500ml broskvového džusu
- 200g jahod
- 50ml jahodového nektaru
Naporcovanou broskev oloupeme a rozmixujeme. Promícháme s džusem a nalijeme do forem na nanuky. Jahody omyjeme, odstopkujeme, rozmixujeme, propasírujeme přes cedník, abychom se zbavili jadérek. Směs promícháme s jahodovým nektarem a rozdělíme do forem.
Kiwi ledňáčky:
- 600g kiwi
- 250g cukr krupice
Kiwi oloupeme, nasekáme na malé kousky a rozmixujeme na jemnou kašičku. Tu propasírujeme přes sítko. Cukr promícháme s půl litrem vody, na malém plameni pomalu zahříváme, dokud se cukr nerozpustí, a pak vaříme jednu až dvě minuty při vyšší teplotě. Cukrový sirup promícháme s kiwi a naplníme formy na nanuky. Zamrazíme.
Nejnovější komentáře