Jahodové období  je pořád tady a co by to bylo za jahodovou sezónu bez výborné jahodové marmelády. Základní věc, kterou máme určitě všichni v ledničce, protože se vždy hodí. A ta domácí je určitě nejlepší. Tak si ji pojďte zkusit udělat! Určitě se vám bude hodit až si ji třeba na podzim otevřete a ucítíte z ní tu letní vůni.

 

Suroviny

  • 1,5 kg jahod, očištěných a nakrájených
  •  2 limety, nejlépe chemicky neošetřené, kůra nastrouhaná, šťáva vymačkaná
  •  šťáva z 1 citronu
  •  2 vanilkové lusky, semínka vyškrábnutá
  • 1,1 kg želírovacího cukru (2:1)

 

 

Postup

Ve velké skleněné míse (nebo jiné, ale ne kovové) promíchejte jahody, limetovou kůru a šťávu, citronovou šťávu, vanilková semínka i lusky a cukr. Přetáhněte potravinářskou folií a nechte v chladu přes noc macerovat.

Další den nalijte jahodou směs do většího hrnce. Na nižším plameni přiveďte k varu. Trochu zvyšte plamen a vařte 15 – 20 minut do zhoustnutí. Vytáhněte vanilkové lusky a odstavte.

Džem naplňte do vysterilizovaných skleniček, uzavřete a otočte. Nechte zcela vychladnout.