Jahodové období je pořád tady a co by to bylo za jahodovou sezónu bez výborné jahodové marmelády. Základní věc, kterou máme určitě všichni v ledničce, protože se vždy hodí. A ta domácí je určitě nejlepší. Tak si ji pojďte zkusit udělat! Určitě se vám bude hodit až si ji třeba na podzim otevřete a ucítíte z ní tu letní vůni.
Suroviny
- 1,5 kg jahod, očištěných a nakrájených
- 2 limety, nejlépe chemicky neošetřené, kůra nastrouhaná, šťáva vymačkaná
- šťáva z 1 citronu
- 2 vanilkové lusky, semínka vyškrábnutá
- 1,1 kg želírovacího cukru (2:1)
Postup
Ve velké skleněné míse (nebo jiné, ale ne kovové) promíchejte jahody, limetovou kůru a šťávu, citronovou šťávu, vanilková semínka i lusky a cukr. Přetáhněte potravinářskou folií a nechte v chladu přes noc macerovat.
Další den nalijte jahodou směs do většího hrnce. Na nižším plameni přiveďte k varu. Trochu zvyšte plamen a vařte 15 – 20 minut do zhoustnutí. Vytáhněte vanilkové lusky a odstavte.
Džem naplňte do vysterilizovaných skleniček, uzavřete a otočte. Nechte zcela vychladnout.
Nejnovější komentáře