Dnes si léto zase trošku osladíme! Mám pro vás recept na božskej letní koláč, kterej se doma moc neohřeje!  To je přesně ten koláč, kterej si nejlíp vychutnáte někde u lesa na chalupě. Je krásně lehkej, takže vás ani porce navíc nezabije a že se jí budete dožadovat!:) Ten dnešní je s příchutí jahod a rebarbory, ale klidně ho můžete nahradit malinama nebo třeba borůvkama. Záleží na vás!

 

Koláč ze zakysané smetany s drobenkou a mandlemi

Suroviny

200 ml zakysané smetany
85 g krupicového cukru
2 sáčky vanilkového cukru
2 vejce
5 lžic rozpuštěného másla
180 g polohrubé mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva
500 g jahod
3 rebarbory

Na drobenku

80 g polohrubé mouky
50 g moučkového cukru
50 g másla
1/2 sáčku skořicového cukru
Mandle plátky

Postup

V míse pěkně promíchejte zakysanou smetanu, krupicový cukr, vanilkový cukr, vejce a rozpuštěné máslo. V druhé menší misce promíchejte mouku s práškem do pečiva a vše přesypte do tekuté směsi a vše pečlivě a dohladka promíchejte.

Pekáček nebo zapékací mísu o rozměru cca 20×30 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Poté do něj vlijte těsto a rovnoměrně ho rozetřete. Troubu předehřejte na 180 °C.

Jahody a rebarboru si nakrájejte a dejte je do rendlíku s nepřilnavým dnem a přisypte jeden vanilkový cukr. Nechte cca 3 minuty na plotně a občas promíchejte. Kdyby se Vám rebarbora zdála ještě kyselá, přidejte 1 lžíci cukru a celou směs
dejte na připravené těsto.

V misce si špičkami prstů propracujte mouku, moučkový cukr, máslo a skořicový cukr na drobenku. Drobenkou posypte koláč a úplně navrch rozhoďte mandlové lupínky. Koláč pečte v troubě cca 45-50 minut

 

Zdroj: mamapecedoma.com