Dnes to nebude slaďárna, ale pro zpestření si dáme moje oblíbené mořské plody – krevety!
Krevety bych mohla jíst na všechny možné způsoby, ty na kari jsou jedním z nejpovedenějších. Nejvíc mi chutnají vždy u moře, tam si je i s tou pravou atmosférou opravdu užiju! Ale vzhledem k tomu, že už v Brně seženeme čerstvý krevetky, třeba v obchodech Ocean48, tak si je užívám i u mě doma, když je zrovna chuť a nemusím čekat na dovolenou.:)
Tady je výborný tip, jak na ně!
Ingredience:
- 16 až 20 celých neloupaných krevet
- 1 lžíce nasekaného zázvoru
- 1 lžíce nasekaného česneku
- 2 až 4 lžíce kari pasty
- 800 ml kokosového mléka
- 4 kafrové listy
- 4 až 6 lžic rybí omáčky
- 1 lžíce třtinového cukru
- svazek thajské bazalky
- šťáva z půlky limetky
- 1 červená chilli paprička
- 1 lžíce oleje
- 400g libovolné zeleniny (cuketa, fazolky, brokolice)
- sůl
Postup
Ve větší pánvi nebo woku rozehřejeme olej a zprudka na něm opečeme nasekaný zázvor a česnek.
Přidáme nejdříve 2 lžíce kari pasty a lehce orestujeme (zbylé 2 lžíce můžeme podle chuti vmíchat v průběhu vaření). Zalijeme zhruba třetinou kokosového mléka a necháme ho s pastou probublávat zhruba 5 minut, dokud se tuk nezačne oddělovat od tekutiny (poznáme to tak, že se na povrch omáčky budou dělat tuková očka). Poté přilijeme zbytek kokosového mléka a přivedeme k varu.
Stáhneme teplotu, do pánve přidáme krevety, 2 natrhané kafrové listy a začneme s dochucováním. Nejdříve přidáme lžíci cukru, poté 4 lžíce rybí omáčky, zakápneme limetkou a ochutnáme. Pokud se nám chuť nezdá vyvážená, přidáme na slanosti rybí omáčkou nebo solí, na sladkosti cukrem a na kyselosti limetkovou šťávou. Pozvolna vaříme už jen pár minut, protože by krevety po delší době byly gumové.
Zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kousky. Můžeme ji buď opéct na pánvi, nebo jednoduše přidat pokrájenou do kari v průběhu vaření. Nezapomeňme, že zelenina by měla zůstat křupavá, proto ji v omáčce stačí povařit jen pár minut.
Hotové kari podáváme s rýží ozdobené zbylým kafrovým listem nasekaným na tenké proužky, nasekanou chilli papričkou a čerstvými listy thajské bazalky.
Zdroj: Nejbarevnější kuchařka, Kamu
Nejnovější komentáře