Máte rádi vůni levandule? Já ano!:) Levandule mi připomíná léto, moře, Provence styl, pohodu.
Zjistila jsem, že levandule se dá využít na mnoho způsobů, než ji jen dát do pytlíčku a provonět si šatnu:)
Jsem gurmán, a proto jsem chtěla vyzkoušet něco nového a Vy můžete se mnou! Tentokrát hraje prim právě levandule.
Levandulový sirup
Ingredience:
- svazek levandulové nati
- 300g cukru
- 300 ml vody
Levandulovou nať omyjeme a nalámeme na kousky. Z cukru a vody svaříme sirup a posekanou levanduli do něj namočíme. Necháme stát minimálně 24 hodin v pokojové teplotě. Poté scedíme, ještě jednou mírně převaříme a nalijeme do uzavíratelných lahví. Sirup necháme vychladnout a skladujeme v lednici. Levandulový sirup dáváme vždy do vody s trochou citronové šťávy a ledem. Spotřebujeme zhruba do 2 týdnů.
Levandulové sušenky
Ingredience:
- 150g másla
- 115g krystalového cukru
- 1 ušlehané vejce
- 1 lžíce sušených levandulových kvítků
- 170g hladké mouky
Promícháme máslo s cukrem, přidáme vejce, levandulové kvítky a mouku. Těsto důkladně propracujeme.
Pak rukou nebo tvořítky vytvarujeme placičky. Pečeme 15-20 min dozlatova.
Levandulová zmrzlina
Ingredience:
- 2 kávové lžičky levandule
- 1/2 l mléka
- 6 žloutků
- 5 polévkových lžic medu
- 2,5 dcl smetany ke šlehání
- 100g cukru
Mléko s polovinou cukru přivedeme k varu. Jakmile se začně vařit, odstavíme ho a přidáme květy levandule a necháme zakryté louhovat 12 hodin. Potom přecedíme a opět přivedeme k varu.
V míse utřeme žloutky se zbylým cukrem. K do běla utřeným žloutkům přidáme za stálého míchání vařící mléko. Směs dáme do hrnce na mírný oheň a za stálého míchání nechte zhoustnout. Nakonec vmíchejte do husta ušlehanou šlehačku.
Vložte do sorbetiéru. Nemáte-li, vložte v plastové míse do mrazničky a čas od času promíchejte. Podávejte, až bude mít zmrzlina požadovanou tuhost.
Zdroj: mimibazar, provencenature.cz, fotky: Pinterest
Nejnovější komentáře