Nedávno jsem narazila na moc zajímavej recept, a to dort z máku bez použití mouky a cukru, takže zdravá varianta na mlsání. Vypadal moc hezky, tak jsem si řekla, že ho musím vyzkoušet a rovnou ho napíšu i Vám, protože receptů, kde se jako surovina používá mák není nikdy dost. U nás doma mák všichni milujou, takže předpokládám, že tato dobrota bude mít velkej úspěch!
Suroviny
4 vejce
2 zralé banány, rozmixované
3 lžíce datlového sirupu (javorového, cukru…)
3 lžíce horké vody
1 lžíce rumu
1 lžička citronové šťávy
Kůra z ½ citronu, nastrouhaná
120 g mletého máku
50 g mandlí, namletých
5 lžic ovesných vloček, rozmixovaných
¼ lžičky skořice
1 lžička pečící sody
Postup
Do mísy rozklepneme vejce, přidáme k nim rum a citronovou kůru, prošleháme je mixérem a postupně přidáváme horkou vodu (ohřejte si vodu v konvici, teplota vody z kohoutku nestačí). Vejce s vodou umixujeme do husté pěny a přidáme rozmixované banány s datlovým sirupem a citronovou šťávou.
Mák smícháme s mandlemi, vločkami, skořicí, solí a pečící sodou a přisypeme k vaječné pěně.
Těsto vlijeme do vymazané 22cm dortové formy a dáme péct na 180°C asi na 30 minut. Dort je hotový, když se těsto nelepí na špejli.
Upečený dort necháme vychladnout a připravíme si krém smícháním všech ingrediencí, kromě marmelády.
Vystydlý korpus prořízneme, pomažeme marmeládou a potom polovinou krému. Korpus přiklopíme jeho druhou polovinou, pomažeme marmeládou a zbylým krémem. Ozdobíme dle fantazie a hotový dort necháme proležet nejlépe do druhého dne.
Zdroj: Fit recepty
Nejnovější komentáře