Mechový dort? Cože? Ještě jste o něm neslyšeli? Tak představte si, že i takový dort existuje! A já mám pro vás dnes dokonce recept, abyste se o takové mistrovské dílo mohli pokusit sami:) Z čeho vlastně takový mechový dort může být? Představte si, že ze špenátu! To je hlavní surovina a „šťávu“ mu dodá mascarpone. Tak pojďte do toho!:)

 

Suroviny

korpus

  • 150g mandlové mouky (mleté plátky mandlí)
  • 60g kokosové mouky (grizly)
  • 6 středních vajec
  • 1 vrchovatá lžička vinného kamene
  • 650g špenátového pyré (lze i čerstvý)
  • lžička citrónové šťávy
  • mandlové aroma nebo rumové aroma
  • březový cukr (xylitol) dle chuti – jedna lžíce

krém

  • 500g mascarpone
  • 250g tučného tvarohu
  •  březový cukr dle chuti (vrchovatá lžíce)
  • pár kapek griotkového aroma (lze jiné)

na ozdobení

  • maliny, borůvky, ostružiny, jahody

Postup

Troubu předehřejeme na 170°C. Mražený špenát necháme rozmrznout a přes síto vyždímáme přebytečnou vodu. Bílky vyšleháme s cukrem a citrónovou šťávou do tuhého sněhu. Žloutky vyšleháme do pěny, přidáme špenát a chvíli šleháme. Potom obě vaječné směsi spojíme, za pomocí cukrářské karty jemně promícháme a po částech přidáme obě mouky s vínným kamenem. Těsto přendáme do vymazané a vysypané formy. Pečeme cca 50-60min (na špejli). Necháme vychladnout, mezitím smícháme a vyšleháme všechny suroviny na krém. Po vychladnutí z korpusu odřežeme hnědé okraje a překrojíme na tři části. Jednu část si rozdrobíme na posyp a zbylé dvě spojíme krémem s tím, že krém je ve dvou vrstvách. Nakonec přidáme rozdrobený korpus a ovoce dle volby.
TIP: lze udělat i z kopřiv nebo se sýrem na slano

Zdroj: Lowcarbstyl