V novým roce začneme velkou peckou! Mám pro vás totiž recept na karamelový Millionaires Shortbread. Jde o obrovskou dobrotu, ale zároveň kalorickou pecku. No co, život je potřeba si užít a vyzkoušet všechno:). A jeden malej milionérek vám neublíží, spíš vám zvedne náladu! Myslím, že bude chutnat všem.

 

Suroviny na cca 16 ks:

  • 190g másla
  • 85g cukru
  • 250g hladké mouky

na karamel:

  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 5 lžic cukru
  • 150g másla

na polevu (Ganache)

  • 150g hořké čokolády nasekané nadrobno
  • 100ml 33% smetany

Postup:

  • Předehřejeme si troubu na 180 a plech si vyložíme pečícím papírem. Nejprve si připravíme těsto. V robotu si vyšleháme máslo s cukrem, poté přidáme mouku a šleháme, dokud nám nevznikne tuhé a nelepivé těsto. Vypracované těsto přendáme do pekáčku, pořádně rozprostřeme a stlačíme, aby těsto bylo všude rovnoměrné.
    Poté dáme do trouby a pečeme 20-25 minut, dokud těsto lehce nezezlátne. Poté vyndáme a necháme zatím stranou.
    Do větší pánve nalijeme kondenzované mléko, přidáme cukr a máslo. Směs neustále mícháme a pomalu ji přivedeme k varu. Tady ale dávejte velmi pozor! Směs je extrémně horká, tak ať se neopaříte, rozhodně ji ani neochutnávejte! Karamel vaříme okolo 5 až 8 minut. Že je směs hotová poznáme tak, že začne pomalu houstnout a tmavnout, měla by mít hnědou barvu karamelu. Hlavně ji pořád mícháme. Karamel nalijeme na upečený korpus a necháme vychladnout alespoň 20 minut.
    Nyní jdeme připravit Ganache. Nasekanou čokoládu dáme do misky a v kastrůlku si zahřejeme smetanu, neměla by se ale vařit. Měla by mít takovou teplotu, že do ní můžete na chvilku ponořit prst. Pak ji nalijeme na čokoládu a necháme 10 minut stát a až poté směs promícháme. Nyní bychom měli mít hladkou čokoládu. Tou přelijeme vrstvu karamelu, necháme chvilku stát na lince a poté přesuneme do ledničky. A je hotovo!

 

Zdroj: Lžička cukru