Dost bylo lednové dietky, teď si dáme zase něco, pro co stojí žít!:)
Úžasný britský recept na dezert zvaný trifle. Myslím, že po tomhle se doma jen zapráší, jde totiž o nadpozemskou záležitost!:) A navíc je tento dezert lehoučký a rychlý, takže pokud třeba pořádáte nějakou oslavu a nechcete kupovat dort, tak tato varianta je naprosto ideální.
Jablečno – karamelové trifle
NA PERNÍK
- 115g másla, změklého
- 2 velká vejce
- 150ml tekutého medu
- 180ml podmáslí
- 260g hladké mouky
- 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 1 a 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
- 50g vlašských ořechů, opražených a nasekaných
NA JABLKA
- 6 středně velkých jablek
- 3 lžíce citronové šťávy
- 8 lžic třtinového cukru
- špetka muškátového oříšku
- 2–3 lžičky mleté skořice
- 1 lžíce másla
NA KARAMEL
- 230g krupicového cukru
- 6 lžic másla
- 200ml smetany ke šlehání
- 40ml brandy
NA KRÉM
- 750g créme fraiche
- 40g třtinového cukru
- 40ml brandy nebo calvadosu
- vyškrábnutá semínka ze 2 vanilkových lusků
Na perník: máslo šlehejte elektrický́m šlehačem do světlé pěny (3–4 minuty). Pak přidejte po jednom vejce a zašlehejte. Snižte rychlost a zašlehejte i med a následně i podmáslí. Ještě snižte rychlost a vmíchejte mouku, sodu, sůl, zázvor, skořici a ořechy.
Troubu rozehřejte na 175°C. Těsto vlijte do kulaté formy o průměru 22cm (nebo do menšího pekáčku) a pečte zhruba 35-45 minut nebo tak dlouho, dokud špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde suchá. Perník nechte zcela vychladnout a nakrájejte ho na kostičky.
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky o hraně̌ zhruba 1,5–2cm. Dejte je do hrnce, zakápněte citronovou šťávou, přidejte cukr, muškátový oříšek, skořici a máslo. Za stálého míchání zprudka vařte, aby jablka pustila šťávu, cukr se rozpustil a vznikal karamel. Potom ztlumte plamen a ještě chvíli za občasného míchání́ vařte, aby jablka lehce změkla (nerozvařte je!). Odložte stranou a nechte vychladnout.
Na karamel nasypte do hrnce cukr, zalijte trochou vody (asi 100ml) a vařte na středním plameni bez míchání, dokud se cukr nerozpustí a nezačne karamelizovat (měl by mít pěknou zlatohnědou barvu). Ke konci procesu jej hlídejte, snadno se spálí! Sundejte z plotny, přidejte máslo a promíchejte. Potom přilijte smetanu (směs může vybublat, pracujte proto opatrně) a brandy a promíchejte. Nechte vychladnout.
Na krém proš̌lehejte créme fraíche s ostatními ingrediencemi.
Do pohárů vrstvěte krém, nakrájený perní́k (ten můžete ještě pokapat alkoholem), jablka a karamel a vrstvy zopakujte.
zdroj fotek: Pinterest
Nejnovější komentáře