Dost bylo lednové dietky, teď si dáme zase něco, pro co stojí žít!:)

Úžasný britský recept na dezert zvaný trifle. Myslím, že po tomhle se doma jen zapráší, jde totiž o nadpozemskou záležitost!:) A navíc je tento dezert lehoučký a rychlý, takže pokud třeba pořádáte nějakou oslavu a nechcete kupovat dort, tak tato varianta je naprosto ideální.

 

6cddab41c214a5dc3e0eadd2daaed713

Jablečno – karamelové trifle

NA PERNÍK

  • 115g másla, změklého
  • 2 velká vejce
  • 150ml tekutého medu
  • 180ml podmáslí
  • 260g hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 a 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
  • 50g vlašských ořechů, opražených a nasekaných

NA JABLKA

  • 6 středně velkých jablek
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 8 lžic třtinového cukru
  • špetka muškátového oříšku
  • 2–3 lžičky mleté skořice
  • 1 lžíce másla

NA KARAMEL

  • 230g krupicového cukru
  • 6 lžic másla
  • 200ml smetany ke šlehání
  • 40ml brandy

NA KRÉM

  • 750g créme fraiche
  • 40g třtinového cukru
  • 40ml brandy nebo calvadosu
  • vyškrábnutá semínka ze 2 vanilkových lusků

Na perník: máslo šlehejte elektrický́m šlehačem do světlé pěny (3–4 minuty). Pak přidejte po jednom vejce a zašlehejte. Snižte rychlost a zašlehejte i med a následně i podmáslí. Ještě snižte rychlost a vmíchejte mouku, sodu, sůl, zázvor, skořici a ořechy.

Troubu rozehřejte na 175°C. Těsto vlijte do kulaté formy o průměru 22cm (nebo do menšího pekáčku) a pečte zhruba 35-45 minut nebo tak dlouho, dokud špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde suchá. Perník nechte zcela vychladnout a nakrájejte ho na kostičky.

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky  o hraně̌ zhruba 1,5–2cm. Dejte je do hrnce, zakápněte citronovou šťávou, přidejte cukr, muškátový oříšek, skořici a máslo. Za stálého míchání zprudka vařte, aby jablka pustila šťávu, cukr se rozpustil a vznikal karamel. Potom ztlumte plamen a ještě chvíli za občasného míchání́ vařte, aby jablka lehce změkla (nerozvařte je!). Odložte stranou a nechte vychladnout.

Na karamel nasypte do hrnce cukr, zalijte trochou vody (asi 100ml) a vařte na středním plameni bez míchání, dokud se cukr nerozpustí a nezačne karamelizovat (měl by mít pěknou zlatohnědou barvu). Ke konci procesu jej hlídejte, snadno se spálí! Sundejte z plotny, přidejte máslo a promíchejte. Potom přilijte smetanu (směs může vybublat, pracujte proto opatrně) a brandy a promíchejte. Nechte vychladnout.

Na krém proš̌lehejte créme fraíche s ostatními ingrediencemi.

Do pohárů vrstvěte krém, nakrájený perní́k (ten můžete ještě pokapat alkoholem), jablka a karamel a vrstvy zopakujte.

 

zdroj fotek: Pinterest