Už to vypadá,  že venku začíná podzim, a tak si dnes dáme jeden recept plný podzimních chutí a vůní. Nebudou chybět ořechy a voňavý perník. Vláčná ořechová babka vám připomene, že i pošmourné dny můžou být příjemné. Tento recept mám od šikovné kuchařky @martineczka, kterou můžete pod tímto jménem sledovat na instagramu. Doufám, že si už brzy otevře svoji kavárnu, kde nám svoje dobroty nabídne.

 

 

Suroviny:

těsto

  • 125 ml mléka
  • 10 g droždí
  • 40 g krupicového cukru
  • 1 vajíčko
  • 275 g hladké mouky
  • 40 g rozpuštěného  másla
  • 1 lžička strouhané kůry z citronu
  • špetka soli

 

náplň

  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 120 g perníku na strouhání
  • 70 g krupicového cukru
  • 1 lžička perníkového koření
  • 4 lžíce rumu
  • 115 g měkkého másla
  • 30 g sekaných ořechů na posypání

 

sirup

  • 50 ml vody
  • 20 g cukru
  • 3 lžíce rumu

 

Postup:

Založíme kvásek (mléko, lžíce cukru, droždí), necháme vzejít cca 10 min. Všechny suroviny smícháme dohromady a vypracujeme těsto. Necháme cca 2 hodiny vykynout.

Rozválíme plát a potřeme směsí, kterou jsme si smíchali dle receptu. Stočíme jako roládu, podélně rozkrojíme napůl a stočíme jako šroubovici.

Formu si vyložíme pečícím papírem a vložíme babku.

Necháme opět min hodinu na teplém místě a pečeme na 175C cca 45 minut.

Po upečení ihned zalijeme sirupem, který jsme pár minut povařili. Je hotovo, dobrou chuť!

 

Zdroj: @martineczka