Už to vypadá, že venku začíná podzim, a tak si dnes dáme jeden recept plný podzimních chutí a vůní. Nebudou chybět ořechy a voňavý perník. Vláčná ořechová babka vám připomene, že i pošmourné dny můžou být příjemné. Tento recept mám od šikovné kuchařky @martineczka, kterou můžete pod tímto jménem sledovat na instagramu. Doufám, že si už brzy otevře svoji kavárnu, kde nám svoje dobroty nabídne.
Suroviny:
těsto
- 125 ml mléka
- 10 g droždí
- 40 g krupicového cukru
- 1 vajíčko
- 275 g hladké mouky
- 40 g rozpuštěného másla
- 1 lžička strouhané kůry z citronu
- špetka soli
náplň
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 120 g perníku na strouhání
- 70 g krupicového cukru
- 1 lžička perníkového koření
- 4 lžíce rumu
- 115 g měkkého másla
- 30 g sekaných ořechů na posypání
sirup
- 50 ml vody
- 20 g cukru
- 3 lžíce rumu
Postup:
Založíme kvásek (mléko, lžíce cukru, droždí), necháme vzejít cca 10 min. Všechny suroviny smícháme dohromady a vypracujeme těsto. Necháme cca 2 hodiny vykynout.
Rozválíme plát a potřeme směsí, kterou jsme si smíchali dle receptu. Stočíme jako roládu, podélně rozkrojíme napůl a stočíme jako šroubovici.
Formu si vyložíme pečícím papírem a vložíme babku.
Necháme opět min hodinu na teplém místě a pečeme na 175C cca 45 minut.
Po upečení ihned zalijeme sirupem, který jsme pár minut povařili. Je hotovo, dobrou chuť!
Zdroj: @martineczka
Nejnovější komentáře