Dnes jsem si pro Vás vybrala recepty na téma ořechy. Řekla bych, že se k podzimu hodí. Já je tedy v kuchyni využívám po celý rok, protože je máme rádi všichni. Používám je při pečení sladkých dezertů, ale i v kombinaci s masem. Ořechy jsou velmi cennou potravinou ze které získáme nejen energii.
Proč je vlastně dobré si dopřát ořechy?
Ořechy tvoří důležitou složku zdravé stravy. Jsou ceněny pro vysoký obsah kvalitních bílkovin, tuků, minerálů a vitamínů. Pro vysoký obsah plnohodnotných bílkovin, kterým ořechy a semena převyšují všechny rostlinné produkty (kromě sóji) se ořechům někdy říká vegetariánské maso. Dále je třeba zdůraznit, že bílkoviny ořechů obsahují všechny esenciální aminokyseliny – a to v dostatečném množství a vhodném vzájemném poměru. Nelekejte se vysokého obsahu tuků, ten je totiž převážně tvořen velice prospěšnými nenasycenými mastnými kyselinami. Pro denní potřebu stačí sníst hrst ořechů. Tuky obsažené v oříšcích jsou tedy většinou tvořeny nenasycenými mastnými kyselinami, což příznivě prospívá pokožce, játrům, sliznicím i nervové soustavě.
LÍSKOOŘÍŠKOVÉ MÁSLO SE SKOŘICÍ
2 hrnky lískových ořechů
1 lžíčka skořice
1 lžíce kokosového másla
špetka soli
Ořechy vsypeme na pánev a necháme je opražit. Počkáme až ořechy vychladnou a poté je vsypeme do mixéru. Přidáme kokosové mléko, skořici, špetku soli a vše necháme rozmixovat na nejvyšší rychlost. Z ořechů se bude postupně uvolňovat tuk a začne se tvořit hladký krém. Hotové máslo si můžete přidat ráno do kaše, při pečení do těsta nebo ho jíst jen tak!:)
LÍSKOOŘÍŠKOVÉ KULIČKY
100g mandlí
30g vloček
50g lískových ořechů
Datle namočíme do horké vody a necháme asi 2 hodinky rozmočit. Odlijeme vodu a rozmixujeme s ostatními ingrediencemi. Vytvoříme kuličky a doprostřed dáme lískový oříšek. Necháme ztuhnout v lednici.
poleva: 30 g rozpuštěné hořké čokolády, 2 lžíce kokosového oleje, na hrubo rozmixované lískové ořechy
Vše smícháme a obalujeme tím kuličky.
BRUSINKOVÁ GRANOLA S OŘECHY
2 hrnky ovesných vloček
1/2 hrnku nasekaných para ořechů
1/2 hrnku nasekaných sušených brusinek
2 lžíce medu
1 lžička skořice
2 lžíce kokosového oleje (v tuhém stavu)
špetka soli
Ve velké míse smíchejte vločky, ořechy, brusinky, skořici a špetku soli. Přidejte dvě lžíce medu a rozpuštěného kokosového oleje. Vše pořádně promíchejte, aby se suroviny propojily. Směs rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů cca 30-40 minut. Během pečení granolu průběžně promíchávejte, aby se nepřipálila. Upečenou granolu nechte vychladnout a skladujte ji v uzavíratelné sklenici.
BROWNIES
50 g kešu
75 g vlašských ořechů
200 g datlí + 2 lžíce vody
30 g kakaa
Špetka soli
Poleva:
30 ml mandlového mléka
40 hořké čokolády
1 lžička kokosového oleje
Špetka soli
Vlašáky a kešu rozmixujeme najemno, přidáme kakao, špetku soli, promícháme a dáme stranou. V mixéru rozmixujeme datle s vodou, přidáme ořechy s kakaem a spojíme do hmoty. Tu navlhčenými prsty vtlačíme do pečícím papírem vystlané formy.
Poleva: Mandlové mléko dáme na 45 sekund do mikrovlnky, potom přidáme nalámanou čokoládu, kokosový olej a špetku soli, necháme rozpustit a na 10 minut dáme do lednice. Poté nalijeme na brownies, posypeme ořechy a dáme zmrazit na 1 hodinu.
Zdroj: Fit recepty.cz
Nejnovější komentáře