
Ingredience:
• 1 hrnek nakrájených jahod
• 1 hrnek plátků okurky
• 2 limetky (nebo citrony)
• několik snítek čerstvé máty
• led
• vodu
Do džbánku nasypte jahody, přidejte okurky, plátky limetky, mátu a led, džbánek naplňte vodou (obyčejnou studenou, nebo perlivou) a dejte ho nejméně na 10 minut do lednice (čím déle, tím bude voda chutnat lépe, můžete ho v lednici nechat klidně přes noc).
Okurková limonáda
Ingredience:
• 2 okurky
• 1/2 hrnku vody
• 4 limetky
• 3 lžíce třtinového cukru (nebo jiného vašeho oblíbeného přírodního sladidla)
• 1 l vody
1. Okurky oloupejte, nakrájejte na kousky a dejte do mixéru. Přidejte 1/2 hrnku vody, šťávu vymačkanou z limetek a rozmixujte dohladka.
2. Směs propasírujte přes sítko, nalijte do džbánu, přidejte litr studené vody a třtinový cukr a dobře promíchejte.
3. Podávejte s ledem a kolečky okurky (můžete přidat i kolečka limetky nebo citronu a čerstvou mátu).
Okurka s grilovaným ananasem a bazalkou
Ingredience:
• 1/2 oloupaného ananasu
• 1 okurku
• 1/2 hrnku čerstvé bazalky
• 1 lžíci olivového oleje
• 1/2 lžičky hrubozrnné soli
• čerstvě mletý pepř
1. Ananas rozkrojte podélně na čtvrtky, odkrojte z něj tuhý střed, dužinu nakrájejte na silnější plátky a opečte je z obou stran na mřížce grilu (asi 2 minuty z každé strany). Ananas dejte na talíř a nechte vychladnout.
2. Okurku omyjte, rozkrojte podélně na půlky, šikmo je nakrájejte na plátky a přidejte k ananasu. Vše posypte lístky bazalky (můžete je nakrájet), pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a ihned podávejte.
TIP: Tato ovocno-zeleninová kombinace se skvěle hodí ke grilovaným krevetám.
Ingredience:
• 1 větší okurku
• 1/4 vodního melounu
• 1 větší mango
• 3 lžíce nasekané čerstvé máty + pár lístků na ozdobení
• 2 chilli papričky serrano
• 1 lžíci rybí omáčky
• 1 lžíci rýžového vína mirin
• 5 lžic chuťově neutrálního rostlinného oleje
• hrubozrnnou sůl
1. Okurku oloupejte, podélně rozkrojte na čtvrtiny, zbavte ji semínek a nakrájejte na kousky. Z melounu odkrojte slupku, zbavte ho semínek a dužinu nakrájejte na kousky. Mango oloupejte, dužinu odkrojte od pecky a nakrájejte na kousky.
2. V míse smíchejte nasekanou mátu, papričku nakrájenou na kolečka (můžete ji předem zbavit semínek, rybí omáčku, víno mirin a olej. Přidejte okurku, meloun a mango a opatrně promíchejte. Salát podle chuti přisolte (není to nutné), nechte odležet v lednici a před podáváním ho ozdobte několika lístky máty (celými nebo nasekanými).
Ingredience:
• 1 hrnek oloupané a semínek zbavené okurky nastrouhané nahrubo
• 1 citron (můžete ho nahradit limetkou)
• 2 hrnky studené vody
• přírodní sladidlo (stévii, med, agáve sirup apod.)
1. Z rozkrojeného citronu vymačkejte šťávu a přeceďte ji přes sítko. Přidejte vodu a podle chuti oslaďte, abyste získali sladší citronovou limonádu (budete ji ještě ředit okurkovou šťávou).
2. Připravte si formičky na lízátka nebo menší kelímky, naplňte je do dvou třetin připravenou limonádou a dejte asi na hodinu do mrazáku. Pak formičky vyndejte z mrazáku, limonádu promíchejte a rozdrťte zmrzlé krystaly, které se v ní utvořily. Do každé formičky přidejte lžíci nastrouhané okurky i s okurkovou šťávou – dejte pozor, abyste formičky nenaplnili až úplně po okraj. Pomocí nože nebo obrácené lžičky ji promíchejte s limonádou.
3. Do formiček zapíchněte dřívka a nanuky dejte na 3–4 hodiny zmrazit.
Zdroj fotek: Pinterest.com
Nejnovější komentáře