Venku máme pěkné vedro a tak je potřeba se řádně chladit! Jakou techniku zvolím? No jasně, že osvěžující koupačku a k tomu nějakou okurkovou dobrotu! Tady je pár okurkových tipů na zpříjemnění horkých dnů!
 b02de5029c67aaffe8203e011563f393
Osvěžující voda s jahodami, okurkou a limetkou

Ingredience:

• 1 hrnek nakrájených jahod

• 1 hrnek plátků okurky

• 2 limetky (nebo citrony)

• několik snítek čerstvé máty

• led

• vodu

Do džbánku nasypte jahody, přidejte okurky, plátky limetky, mátu a led, džbánek naplňte vodou (obyčejnou studenou, nebo perlivou) a dejte ho nejméně na 10 minut do lednice (čím déle, tím bude voda chutnat lépe, můžete ho v lednici nechat klidně přes noc).

 

6ae938cb8ef58af05f959f535e54335e

Okurková limonáda

Ingredience:

• 2 okurky

• 1/2 hrnku vody

• 4 limetky

• 3 lžíce třtinového cukru (nebo jiného vašeho oblíbeného přírodního sladidla)

• 1 l vody

1. Okurky oloupejte, nakrájejte na kousky a dejte do mixéru. Přidejte 1/2 hrnku vody, šťávu vymačkanou z limetek a rozmixujte dohladka.

2. Směs propasírujte přes sítko, nalijte do džbánu, přidejte litr studené vody a třtinový cukr a dobře promíchejte.

3. Podávejte s ledem a kolečky okurky (můžete přidat i kolečka limetky nebo citronu a čerstvou mátu).

 

ec694317648314c18582a1e880677b8d

Okurka s grilovaným ananasem a bazalkou

Ingredience:

• 1/2 oloupaného ananasu

• 1 okurku

• 1/2 hrnku čerstvé bazalky

• 1 lžíci olivového oleje

• 1/2 lžičky hrubozrnné soli

• čerstvě mletý pepř

1. Ananas rozkrojte podélně na čtvrtky, odkrojte z něj tuhý střed, dužinu nakrájejte na silnější plátky a opečte je z obou stran na mřížce grilu (asi 2 minuty z každé strany). Ananas dejte na talíř a nechte vychladnout.

2. Okurku omyjte, rozkrojte podélně na půlky, šikmo je nakrájejte na plátky a přidejte k ananasu. Vše posypte lístky bazalky (můžete je nakrájet), pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a ihned podávejte.

TIP: Tato ovocno-zeleninová kombinace se skvěle hodí ke grilovaným krevetám.

 

845946489949191d3626502e286d85c7

Okurkovo-melounovo-mangový salát

Ingredience:

• 1 větší okurku

• 1/4 vodního melounu

• 1 větší mango

• 3 lžíce nasekané čerstvé máty + pár lístků na ozdobení

• 2 chilli papričky serrano

• 1 lžíci rybí omáčky

• 1 lžíci rýžového vína mirin

• 5 lžic chuťově neutrálního rostlinného oleje

• hrubozrnnou sůl

1. Okurku oloupejte, podélně rozkrojte na čtvrtiny, zbavte ji semínek a nakrájejte na kousky. Z melounu odkrojte slupku, zbavte ho semínek a dužinu nakrájejte na kousky. Mango oloupejte, dužinu odkrojte od pecky a nakrájejte na kousky.

2. V míse smíchejte nasekanou mátu, papričku nakrájenou na kolečka (můžete ji předem zbavit semínek, rybí omáčku, víno mirin a olej. Přidejte okurku, meloun a mango a opatrně promíchejte. Salát podle chuti přisolte (není to nutné), nechte odležet v lednici a před podáváním ho ozdobte několika lístky máty (celými nebo nasekanými).

 

54db336f3d58bffba72435939613b02d

Okurkovo-citronové nanuky

Ingredience:

• 1 hrnek oloupané a semínek zbavené okurky nastrouhané nahrubo

• 1 citron (můžete ho nahradit limetkou)

• 2 hrnky studené vody

• přírodní sladidlo (stévii, med, agáve sirup apod.)

1. Z rozkrojeného citronu vymačkejte šťávu a přeceďte ji přes sítko. Přidejte vodu a podle chuti oslaďte, abyste získali sladší citronovou limonádu (budete ji ještě ředit okurkovou šťávou).

2. Připravte si formičky na lízátka nebo menší kelímky, naplňte je do dvou třetin připravenou limonádou a dejte asi na hodinu do mrazáku. Pak formičky vyndejte z mrazáku, limonádu promíchejte a rozdrťte zmrzlé krystaly, které se v ní utvořily. Do každé formičky přidejte lžíci nastrouhané okurky i s okurkovou šťávou – dejte pozor, abyste formičky nenaplnili až úplně po okraj. Pomocí nože nebo obrácené lžičky ji promíchejte s limonádou.

3. Do formiček zapíchněte dřívka a nanuky dejte na 3–4 hodiny zmrazit.

Zdroj fotek: Pinterest.com