Receptů na cheescake není nikdy dost! Patří mezi mé nejoblíbenější dezerty, a tak jsem už zkoušela různé druhy. Je pravdou, že klasika je klasika, tu asi nic nepřekoná. Dnes mám pro vás variantu s mákem.

Tento koláč má opravdu hodně podob, takže si do něj můžete přidat, to co máte rádi. Neřekla bych, že je to recept složitý na přípravu, ale úplný lážo plážo to taky není. Pokud ho děláte poprvé, tak si pro přípravu vyhraďte delší čas.

 

Na korpus

200 g sušenek (já jsem použila Lotusky)
1/4 lžičky mleté skořice
76 g rozpuštěného másla

 

Na krém

900 g cream cheese (např. Philadelphia nebo v Kauflandu seženete jejich
cream cheese)
200 g cukru
115 g zakysané smetany
5 rozšlehaných vajec
6 lžic nemletého máku

 

Na vrchní vrstvu

115 g zakysané smetany
20 g cukru moučka

 

Postup

  1. Troubu rozpalte na 240°C a dejte do ní dostatečně velký pekáč naplněný cca 1,5 litrem vody a dejte do trouby. Recept je na cheesecake do formy 20-22 cm, tak se Vám forma do pekáče musí při pečení vejít :).
  2. Formu vyložte pečícím papírem. Sušenky rozmixujte nebo nadrťte najemno, přidejte mletou skořici a rozpuštěné máslo. Smíchejte a udusejte do formy. Formu po bocích a zespoda obalte alobalem, , aby Vám do ní při pečení nenatekla voda a dejte do lednice.
  3. Do kuchyňského robota dejte cream cheese, cukr a zakysanou smetanu – prošlehejte a pomalu přidávejte rozšlehaná vajíčka, která zašlehávejte do krému. Na konec přidejte mák, ještě prošlehejte, nalejte na sušenkový korpus a dejte do trouby do pekáče s vodou.
  4. 12 minut pečte na 240°C, poté troubu stáhněte na 180°C a pečte 60-70 minut. Cheesecake kontrolujte, když bude na povrchu zlatavý, troubu vypněte, dvířka od trouby trošku pootevřete a cheesecake nechte ještě 30 minut v troubě.
  5. Poté ho vyndejte z trouby, nechte ho ve formě vychladnout. Pomažte ho smetanou smíchanou s cukrem, přikryjte alobalem a dejte přes noc do lednice.
  6. Ráno sundejte z cheesecaku formu , podle chuti ozdobte

Zdroj: mamapecedoma.com