Začalo nám jedno z nejhezčích období v roce! Teď to možná ještě tak nevypadá, asi nevíte kam dřív skočit, ale za chvíli snad oddechneme na moment všichni. Vánoce mám moc ráda, mají kouzelnou atmosféru. Od té doby co mám děti, tak je to úplně o něčem jiném, ale to znáte! K Vánocům bezesporu patří cukroví a já pro vás dnes mám tip na tak trošku jiná vosí hnízda! Jde o pracnější recept, ale zase stojí za to!
Ingredience (cca na 30 ks)
kořeněná kolečka
- 100-120 g másla
- 100 g krupicového cukru
- 1 žloutek
- 1 lžička amaretta nebo rumu
- 1/2 lžičky skořice
- ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 1/4 lžičky sušeného zázvoru
- ¼ lžičky mletého kardamomu
- 1/3 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
- špetka soli
- 200 g hladké mouky + trocha navíc na podsypání
Vosí hnízda
- 135 g vlašských ořechů, strouhaných
- 75 g perníku na strouhání (ne rumových), nastrouhaného
- 50 g kořeněných koleček, nastrouhaných
- 50 g másla, změklého
- 75 g karamelového salka
- 1-2 lžíce rumu
- 1-2 lžíce kokosové mouky, podle potřeby
krém
- 100 g másla, změklého
- 2 lžíce salka (slazeného kondenzovaného mléka)
- 1 lžíce rumu
- 1 lžička moučkového cukru, případně více podle chuti
na dokončení
- kokosová mouka
- 30-35 kořeněných koleček, v celku
Postup
Nejprve připravte těsto na kořeněná kolečka. Vyšlehejte 100 g másla s krupicovým cukrem do pěny, poté zašlehejte do směsi i žloutek. Následně zašlehejte i amaretto či rum, veškeré koření a sůl. Nakonec pomocí plochého nástavce zašlehejte mouku. Těsto vyklopte na vál nebo pracovní plochu a pořádně propracujte rukama, aby se všechny složky dokonale spojily. Pokud je potřeba, přidejte zbylé máslo. Vytvořené těsto zabalte do fólie a dejte na hodinu odpočinout do lednice.
Jeden či dva plechy vyložte papírem na pečení a troubu rozpalte na 180°C. Těsto rozválejte na plát o tloušťce přibližně 3-4 mm. Nezapomeňte vál i váleček posypat moukou. Z rozváleného těsta vykrajujte kolečka o průměru 2,5-3 cm (podle velikosti formičky na vosí hnízda) a pečte ve vyhřáté troubě dozlatova (přibližně 8-10 minut). Nezapomeňte plech v troubě kontrolovat, protože délka pečení se bude lišit podle tloušťky koleček, ale taky podle toho, jakou máte troubu. Když začnou okraje zlátnout, je čas sušenky vytáhnout a dát je vystydnout na mřížku.
Ze strouhaných ořechů, perníku, kořeněných koleček, másla, karamelového salka a rumu vypracuje lepivou hmotu. Postupně přidávejte kokosovou mouku do té doby, než hmota přestane tolik lepit. Vzniklou hmotu uložte na 30 minut do lednice.
Máslo, salko, rum a moučkový cukr vyšlehejte do nadýchaného krému. Naplňte jím zdobící sáček s úzkou hladkou zdobící špičkou (nebo bez ní, ale ustřihněte růžek sáčku jenom trochu).
Formičky na vosí hnízda vysypte kokosovou moukou a naplňte připravenou vychlazenou hmotou. Uprostřed vytvořte důlek tvořítkem nebo tenkou rukojetí vařečky. Poté bokem formičky ze všech stran několikrát poklepejte o pracovní plochu. Vyjměte hnízdo z formičky, důlek naplňte krémem a nakonec uzavřete kolečkem. Uchovávejte v lednici.
Zdroj: Sugartown.cz
Nejnovější komentáře