Polévky k zimnímu období prostě patří. Já je můžu jíst po celý rok i moje děti je milují. Zahřejí organizmus a to je to, co v období podzimu a zimy potřebujeme. Podle odborníků na výživu je polévka z jedním z nejdůležitějších a nejlepších jídel. A taková poctivá bramboračka plná hub je právě teď ideální volbou.
Suroviny
- hrst sušených hub
- 6 středních brambor
- 1 větší mrkev
- kousek celeru, asi o velikosti dětské pěsti
- 1 petržel (kořen)
- asi 10cm kousek pórku
- 1 menší cibule
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 snítka libečku, lístky nasekané
- 3 stroužky česneku, oloupané
- 1 lžíce sušené majoránky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- hrst nasekané čerstvé petrželky
Postup
Sušené houby dejte do menšího kastrůlku a zalijte je vodou tak, aby byly ponořené. Přiveďte k varu, jak začnou bublat, slijte z nich vodu, nalijte čistou a znovu přiveďte k varu. Pokud chcete silnější chuť hub, druhé zalití vynechte.
Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky. Očistěte mrkev, celer a petržel a všechno pokrájejte nadrobno. Pórek podélně rozpulte a pořádně vypláchněte, aby v něm nezůstala hlína nebo písek, a nakrájejte ho na půlkolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
V polévkovém hrnci rozehřejte máslo s olejem a opečte na něm doměkka cibuli, trvá to asi 4 minuty. Přisypte mouku a míchejte tak dlouho, až získáte tmavě zlatou jíšku. Zalijte 1,25 litru studené vody.
Do polévky přidejte brambory a libeček, vlijte povařené sušené houby i s vodou, osolte a vařte asi 10–15 minut. Pak přidej- te mrkev, celer, petržel a většinu pórku. Stranou si nechte trochu zelené části pórku a do polévky ho přidejte až úplně před koncem vaření. Do hrnce prolisujte česnek a přisypte majoránku. Vařte asi 4 minuty, pak přihoďte odložený pórek, ještě minutu vařte a stáhněte z ohně. Podle chuti dosolte, opepřete, vsypte nasekanou petrželku a jezte.
Zdroj: Apetitonline.cz
Nejnovější komentáře