Ať tu nejedeme pořád jen na sladkým, tak dnes si dáme fresh zdravý recept na úžasnou polívku. Je to tomatovka, kterou jsem díky škole nenáviděla, ale když jsem ji pak jedla v Itálii a udělala si ji doma, tak jak má být, tak jsem si ji zamilovala. Tady to není o žádným rajčatovým protlaku, ale o čerstvých rajčatech.
Suroviny
- 800 g oloupaných rajčat
- 2 malé cibule
- 4 stroužky česneku
- 320 ml kuřecího vývaru
- 90 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce másla
- sůl, pepř (k dochucení můžete použít i 1 lžíci třtinového cukru)
- parmezán
- bazalka
- chleba na krutony
- 1 lžíce crème fraîche a 1 lžíce smetany ke šlehání
Postup
- Rajčata si nařízněte do kříže a spařte je, aby se dala slupka oloupat.
- Cibuli s česnekem oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci si rozehřejte máslo s olivovým olejem a dejte na ně opékat cibuli na mírný plamen. Cibuli opékejte asi 10 minut, občas ji promíchejte. Kdyby cibule moc hnědla, tak plamen uberte.
- Poté přidejte česnek a opékejte dalších 5 minut.
- Do hrnce přidejte rajčata, která vařečkou aspoň trochu rozmačkejte a nechte je v hrnci 10 minut povařit – občas promíchejte.
- K rajčatům přilejte vývar, promíchejte a nechte 15 minut vařit.
- Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, přilejte smetanu ke šlehání. Vraťte zpátky na plotnu, promíchejte, osolte a opepřete podle chuti. Nechte ještě asi 1-2 minuty povařit a stáhněte z plotny.
- K servírování můžete rozmíchat 1 lžíci crème fraîche s 1 lžící smetany ke šlehání a přidat do polévky. Můžete si udělat krutony, nebo použít parmezán.
Zdroj: mamapecedoma.com
Nejnovější komentáře