Ať tu nejedeme pořád jen na sladkým, tak dnes si dáme fresh zdravý recept na úžasnou polívku. Je to tomatovka, kterou jsem díky škole nenáviděla, ale když jsem ji pak jedla v Itálii a udělala si ji doma, tak jak má být, tak jsem si ji zamilovala. Tady to není o žádným rajčatovým protlaku, ale o čerstvých rajčatech.

Suroviny

  • 800 g oloupaných rajčat
  • 2 malé cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 320 ml kuřecího vývaru
  • 90 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce másla
  • sůl, pepř (k dochucení můžete použít i 1 lžíci třtinového cukru)
  • parmezán
  • bazalka
  • chleba na krutony
  • 1 lžíce crème fraîche a 1 lžíce smetany ke šlehání

Postup

  1. Rajčata si nařízněte do kříže a spařte je, aby se dala slupka oloupat.
  2. Cibuli s česnekem oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci si rozehřejte máslo s olivovým olejem a dejte na ně opékat cibuli na mírný plamen. Cibuli opékejte asi 10 minut, občas ji promíchejte. Kdyby cibule moc hnědla, tak plamen uberte.
  3. Poté přidejte česnek a opékejte dalších 5 minut.
  4. Do hrnce přidejte rajčata, která vařečkou aspoň trochu rozmačkejte a nechte je v hrnci 10 minut povařit – občas promíchejte.
  5. K rajčatům přilejte vývar, promíchejte a nechte 15 minut vařit.
  6. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, přilejte smetanu ke šlehání. Vraťte zpátky na plotnu, promíchejte, osolte a opepřete podle chuti. Nechte ještě asi 1-2 minuty povařit a stáhněte z plotny.
  7. K servírování můžete rozmíchat 1 lžíci crème fraîche s 1 lžící smetany ke šlehání a přidat do polévky. Můžete si udělat krutony, nebo použít parmezán.

Zdroj: mamapecedoma.com