Občas vám dávám inspirace na rychlé a zdravé snídaně nebo svačiny. Mezi nimi se objevily i chlebíky s pomazánkami a zeleninou nebo ovocem. Kombinací existuje mnoho a dnes vám napíšu tři recepty na výborné pomazánky, které máte za chvilku hotové. Jaro má být barevné, tak si udělejte i barevnou snídani, pomocí pomazánek a zeleniny, bylinek nebo ovoce to jde. Budete jíst už jen očima.
Bylinková tvarohová pomazánka
- tvaroh 120 g
- cibule
- jeden stroužek česneku
- čerstvá pažitka
- bazalka
- kopr
- rozmarýn
- sůl
- pepř
Cibuli a bylinky nakrájíme na velmi drobné kousky, smícháme s tvarohem, prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Dále můžeme do pomazánky přidávat cokoli máme rádi, např. strouhaný sýr, nakládaná rajčata, nastrouhanou kořenovou zeleninu apod.
Pomazánka chutná nejlépe vychlazená s čerstvým pečivem.
Avokádová pomazánka
- 2x avokádo
- lučina 100 g
- citronová šťáva
- česnek
- olivový olej
- sůl, pepř
Avokádová pomazánka je velice jednoduchý, ale zároveň nutričně hodnotný a zdravý pokrm. Při její tvorbě dbáme na kvalitu použitých surovin. Zralé avokádo oloupeme, rozpůlíme, zbavíme pecky a rozmačkáme. Zakapeme citronovou šťávou, olivovým olejem, ochutíme jedním malým prolisovaným stroužkem česneku, přidáme lučinu, osolíme, opepříme a vše dobře promícháme.
Avokádová pomazánka chutná nejvíc na opečeném toastu.
Pomazánka z medvědího česneku
- čerstvý medvědí česnek
- měkký tvaroh
- zakysaná smetana
- sůl
Do mísy si dáme tvaroh a přidáme k němu zakysanou smetanu (smetanu můžeme vyměnit také za kvalitní bílý jogurt). Společně vyšleháme, dochutíme solí a přidáme najemno nakrájený medvědí česnek. Pokud jej neseženeme čerstvý, můžeme použít také naložený v oleji. Pomazánka z medvědího česneku se dá připravovat v mnoha variantách. Můžeme využít i další oblíbené koření, například červenou mletou papriku. Pokud máme v oblibě sýry, můžeme do pomazánky nastrouhat tvrdý sýr typu ementál, který opět změní chuť a konzistenci. Pokud se vám pomazánka z medvědího česneku bude zdát příliš hustá, rozředit vám ji pomůže troška smetany.
Pomazánku je nejlepší před podáváním nechat uležet v chladu, ideálně přes noc. Všechny chutě se tak ideálně propojí.
Nejnovější komentáře