Před pár dny jsem Vám představila krásnou kuchařku Láskominy, článek o ní si můžete přečíst tady.
Dnes tu pro Vás mám pár receptů, které v této kuchařce najdete. Nejsou tam jen recepty, ale fakt moc povedený tipy na různý dárky a výtvory. Takže kreativci se najdou. Můžete si hrát jako malý děti.
A jaký recepty jsem pro Vás vybrala? Ty, co mi chutnají a budou se v nejbližší době hodit! Salát z pečené řepy, Peprmintky, Extrakty a sirupy (perfektní tip na vánoční pečení).
Salát z červené řepy
- 5 středně velkých bulviček červené řepy
- 4 lžíce olivového oleje plus na zakápnutí
- sůl, mletý pepř, tymián
- sýr balkánského typu nebo feta, já bych volila klidně i kozí sýr
- 2 ciabatty
Řepu omyjte a oloupejte, nakrájejte na poloviny, a pak ještě na další dílky, měsíčky. Dno pekáče potřete olivovým olejem, měsíčky řepy na něj naskládejte oblou stranou dolů, zakapejte olivovým olejem, posolte, opepřete a zakryté pečte v troubě na 160C do změknutí. Upečené měsíčky řepy přesuňte do mísy a zasypte rozdrobeným sýrem. Ciabattu překrojte, opečte v topinkovači nebo na suché pánvi a nalámejte na velikost krutonků. Přidejte do mísy salát, zlehka promíchejte a zakápněte oliváčem.
Peprmintky
- 400 g moučkového cukru
- 6 lžic kondenzovaného mléka
- 20g měkkého másla
- 15ml domácí zelené, myslím, že postačí normál zelená, protože pochybuju, že doma všichni děláme domácí:)
- 150g hořké čokolády o obsahu aspoň 70% kakaa
- 1 kapka přírodního mátového esenciálního oleje v bio kvalitě, koupíte ho například v e-shopu Nobilis Tilia
Všechny suroviny kromě čokolády spolu dobře utřete a dejte na hodinu do ledničky. Na vál si nasypte moučkový cukr, lžící oddělte část hmoty a vypracujte spolu s cukrem tak, aby hmota držela tvar. Udělejte malé oválky, pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte v lednici do druhého dne ztuhnout. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a za občasného míchání zchlaďte aspoň na 30C. Oválky napíchněte na párátka (pokud ovšem nemáte vidličku na výrobu pralinek), namáčejte v čokoládě a nechte na mřížce okapat. Nechte ztuhnout v lednici, kde peprmintky taky v uzavřené nádobě skladujte, dokud nepřijde jejich čas:)
Extrakty a sirupy
EXTRAKT
Na dávku 200ml potřebujete:
- 35% alkohol – vodka, bílý rum, prostě alkohol bez výrazné chuti
- 4 lusky vanilky
- 6 svitků skořice
- 20ks hřebíčku
Vanilku rozkrojte podélně, svitky skořice nalámejte na menší kousky, hřebíček nechte v celku – jen ploškou nože zatlačte mírně na hlavičky – jde o to, abyste uvolnili hřebíčkovou vůni. Koření vložte do lahviček, zazátkujte a v chladu nechte louhovat 6-8 týdnů. Občas protřeste.
SIRUP ZÁKLADNÍ
- 3/4l studené vody
- 500g krystalového cukru
V dokonale čistém hrnci rozpusťte cukr ve vodě. Pak nádobu s vodou postavte na mírný oheň a za občasného míchání vařečkou pomalu přiveďte k varu. Vařící tekutinu postříkejte trochou vody a pěnu, která se potom vytvoří na povrchu, odstraňte . Vařte asi 5-6 minut. Takto upravený sirup přeceďte přes plátýnko do skleněné nebo porcelánové nádoby a nechte vychladnout.
SIRUP OCHUCENÝ
- 1/4 l hotového základního sirupu
- 2 lusky vanilky nebo 4 smotky skořice nebo 15 hřebíčků
Do vařícího cukrového sirupu vložte podélně rozpůlené lusky vanilky nebo smotky skořice, či hřebíček, podle toho, pro jakou příchuť se rozhodnete. Krátce povařte, odstavte a nechte 30 minut stát. Hřebíčkový sirup navíc přeceďte přes malé sítko nebo gázu.
Sirupy nalejte do malých skleniček, místo víčka přetáhněte přes hrdla celofán a stáhněte tenkou kloboukovou gumou a lurexem. Extrakty přelijte do zkumavek se závitovým víčkem. Dřevěné cedulky popište gelovou fixou a dozdobte stužkami.
Dobrou chuť!
Kuchařku zakoupíte v e-shopu nakladatelství SMART PRESS.
Nejnovější komentáře