Miluju tuhle polívku! Hlavně teď v zimě je úžasná, vždy když se potřebuju vnitřně prohřát dám si ji. Nádherně voní a ještě líp chutná, díky ingrediencím je fresh, jemná kokosová chuť a citronová tráva, to je dokonalá kombinace, aspoň tedy pro mě. A jak si tuhle kokosovou lásku uvařit doma? Je to celkem jednoduchý! Je to o surovinách, jako většina jídel. Vzhledem k tomu, že jde o asijský pokrm, tak suroviny v běžným obchodě nenajdete, teda ne určitě všechny, proto radím zajet na Olomouckou tržnici, kde vše potřebný nakoupíte. Recept je s kuřecím masem, ale můžete ho klidně nahradit krevetami.

 

Tom kha

Ingredience:

1 kuřecí stehno

1 lžíce nahrubo nasekaného galangalu

1 malá thajská červená paprička

2 stroužky česneku

4 limetkové listy

3 stonky citronové trávy

300ml kokosového mléka

půl lilku

2 limetky

1 svazek koriandru

1 rajče

hrst žampionů nebo asijských hub

palmový cukr dle chuti

rybí omáčka dle chuti

Postup:

Kuřecí stehno opláchneme a dáme vařit do hrnce s cca 1,5 litrem vody. Přidáme nahrubo nasekaný galangal, tupou stranou nože naklepanou a najemno nasekanou citronovou trávu, 2 limetkové listy a přivedeme k varu. Vaříme zhruba půl hodiny, dokud není maso měkké, a pak vývar přecedíme.

Přilijeme do něj kokosové mléko, krátce provaříme a přidáme rybí omáčku, limetkovou šťávu a postupně cukr tak, bychom dosáhli vyváženosti jednotlivých chutí (kyselost, sladkost, pálivost, slanost). V hmoždíři roztlučeme chilli a česnek na hladkou pastu  a pak ji po menších dávkách přidáváme do polévky. Nakonec vmícháme na kousky pokrájené houby. lilek a rajče a ještě krátce povaříme. Polévku servírujeme s obraným kuřecím masem, natrhaným na úzké proužky, koriandrem, zbylými limetkovými listy nasekanými na tenké proužky a kouskem čerstvé limetky.

 

Zdroj: Nejbarevnější kuchařka KAMU