To, že mám ráda jídlo, už jste si asi stačili všimnout. Ale kdo by ho neměl rád:) Když mě to chytne, tak vařím a peču i čtyři jídla zaráz.

Dnes pro vás mám recepty z mé milované zeleniny a tím je avokádo. Avokádo řadím do svého jídelníčku už několik let. K jeho chuti si člověk musí přijít.. Je to asi podobné, jako olivy nebo třeba parmazán. Někdo ho miluje, jiní ho vůbec nemusí. Myslím, že u avokáda je důležité, jak ho připravíte. Vše může být dobré.. Stačí koření a různé další doplňky, kterými svůj pokrm přivedete k dokonalosti…

image

Avokádo obsahuje velmi cenné oleje, vitaminy a minerály. Důležitý je výběr avokáda při nákupu. Musí být na omak měkké. Po oloupání slupky se dá totiž krásně rovnou namazat. Můžete ho tak použít třeba místo másla nebo jako pomazánku, když si ho ochutíte.

image

Tady už je pár receptů, které si z avokáda můžete dopřát!

Guacamole s vejci

 Suroviny:
  •  zralé avokádo 2 ks
  • uvařené vejce 4 ks
  • zakysaná smetana 4 lžíce
  • nasekaná jarní pažitka + na ozdobu 1 hrst
  • plnotučná hořčice 1 lžička
  • pečivo k podávání
  • sůl
  • kajenský pepř

Postup: Avokáda podélně rozpulte až k pecce a kroucením proti sobě od sebe oddělte obě poloviny. Vyjměte pecku. Pomocí lžíce vydlabejte dužinu a v kuchyňském robotu ji rozmělněte spolu s vejci, se smetanou, s jarní cibulkou a hořčicí na hladkou kaši. Dochuťte a podávejte s pečivem, ozdobené zbylou cibulkou a nahrubo namletým pepřem.

Salát s quinoou a avokádem

Suroviny:
  •  quinoa 200 g
  • zeleninový vývar 500 ml
  • salátová okurka, omytá, pokrájená na půlkolečka 1/2
  • zralé avokádo 2 ks
  • cherry rajčátka, přepůlená 250 g
  • zelené olivy, vypeckované a přepůlené 70 g
  • olivový olej 5 lžic
  • citronová šťáva 2 lžíce
  • chilli paprička, jemně nasekaná 1 ks
  • čerstvá petrželová nať, jemně nasekaná 1 lžíce
  • černý pepř 1 špetka
  • sůl 1 špetka

Postup: Quinou propláchněte v horké vodě a 10–15 minut povařte v zeleninovém vývaru. Nakonec nechte okapat v sítku a vystydnout. Avokáda oloupejte a nakrájejte na kostičky, přidejte nakrájenou okurku. Cherry rajčátka nakrájejte na půlky. Olivy nasekejte také na půlky. Zeleninu dejte do mísy, přidejte quinou a vše smíchejte. Z oleje, citronové šťávy, chilli, petrželové natě, soli a pepře připravte zálivku. Zálivkou přelijte salát a dobře promíchejte. Nechte v lednici vychladit a podávejte.

Čočkový salát s rajčaty, avokádem, česnekem a chilli

Suroviny:
  •  zralá rajčata 4 ks
  • plechovka čočky 410 g
  • citronová šťáva 1/2 hrnku
  • panenský olivový olej 4 lžíce
  • česnek, nasekaný 2 stroužky
  • červená chilli paprička, nasekaná 1 ks
  • avokádo 2 ks

Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. Podélně rozříznutá rajčata dejte na pekáč a pečte, až budou měkká. Všechny ingredience promíchejte, rozdělte na talíře a navrch rozdělte pečená rajčata.

Opečený chleba s grilovaným avokádem

Suroviny:
  • celozrnný chleba 50 g
  • avokádo 80 g
  • Lučina linie 20 g
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • pár kapek citronové šťávy
  • olivový olej ve spreji

Postup: Na rozpálený gril položte plátek chleba a z obou stran jej dozlatova opečte. Avokádo oloupejte, rozpulte a vložte na gril. Po opečení (trvá to asi 5 minut) ho sejměte z grilu. Chléb namažte lučinou, položte na něj avokádo a jemně ho stlačte vidličkou. Pokapejte trochou citronové šťávy, osolte a opepřete. Místo lučiny můžete použít i čerstvý kozí sýr nebo Cottage.

Všechno to jsou recepty, které máte hotové během chvilky. Dobrou chuť!

Zdroj: Prima