Pokud jste milovníci bílého pečiva, máme pro Vás výborný recept na francouzské bagety neboli „Pain à l’ancienne“!

V podstatě na tom nic není, ale musíte si vše dobře časově rozdělit… Jelikož příprava je časově naročnější, doporučuji pro první „pokus“ zvolit víkend:)

Já si obvykle večer připravím těsto, přes noc nechám kynout v lednici, ráno přidám droždí, zase nechám kynout, ale tentokrát venku při pokojové teplotě a po obědě peču.

image

Potřebné ingredience:

380g hladké mouky

300ml vychlazené vody

5g kvasnic

1 lžička a 1/4 soli (7g)

Z tohoto množství uděláte cca 4 bagety.

 

Postup:

Do mísy prosejte mouku, udělejte do ní „ďolík“ a nalejte vodu. Vařečkou promíchejte a zpracujte, na promíchání můžete použít i Vaše prstíky, ale to moc nedoporučuji, protože budete zalepení od hlavy až k paťě:) Těsto se chová jako žvýkačka. Vydržte a míchejte do té chvíle, kdy se těsto bude lepit jen na dno a u stran bude volné. Výsledné těsto je hydratované a řídké, pokud se Vám nebude zdát, přidejte vodu nebo naopak mouku, podle tuhosti…  Jak budete mít hotovo, potřete lehce vršek těsta olejem, aby do rána v ledničce neoschl. Přikryjte potravinářskou folií a pro tuto chvíli je hotovo..

Druhý den ráno vyndejte těsto z lednice a přidejte rozdrolené kvasnice a sůl, klidně trošku vody. Teď Vás to bude stát více usilí, proto vemte vařečku a dejte ji do ruky nejlépe Vaší drahé polovičce, ať pomůže:) Musí teď tak 5 minut svižně míchat, aby se vše propojilo. Je to nejpracnější část z celého receptu..:) Opět těsto velmi lehce potřete olejem, přikryjte folií a nechte kynout při pokojové teplotě cca 4 – 6 hodin, těsto musí zdvojnásobit svůj objem a jakmile uvidíte na povrchu těsta bubliny, je to ten správný moment pro další krok!

Teď si pořádně rozehřejte troubu, a to doslova! 250C ideálně – je potřeba, aby byla trouba pořádně rozpálená cca 20 min. Na dno trouby dejte prázdný pekáč a plech nechte v troubě taky.

Poprašte si pracovní plochu hrubou moukou, vůbec nešetřete, nakynuté těsto opatrně přendejte z mísy na pomoučenou pracovní plochu, pozor těsto je krásně nakynuté, tak s ním zacházejte opravdu opatrně, ať „nespadne“. Poprašte pak vršek hrubou moukou, svoje ruce taky a jdeme porcovat bagetky. Vemte si nějaký ostrý nůž a těsto rozdělte na 4 díly, před každým říznutím namočte nůž ve vodě.

Bagetky budeme péct na pečícím papíře zasypaném hrubou moukou. Pečící papír ustřihněte na rozměry Vašeho plechu a dejte na nějakou pevnou podložku, z které pak rychle sesunete bagetky na rozpálený plech.

Jdeme na tvarování, nebo lépe říct na natahování bagetek. Vzhledem k tomu, že těsto  se chová jako žvýkačka, tak budete bagetky natahovat. Nejde tu o žádné umělecké tvarování. Každá bagetka je jiná. Ve finále se krásně nafouknou.

Předtím, než začnete péct, tak se ujistěte, že máte pořádně rozehřátou troubu, nachystanou teplou vodu do spodního pekáčku, který bude zvlhčovat troubu a krásně nafoukne bagety. Také budete potřebovat rozprašovač s teplou vodou.

Otevřete troubu, rychle sesuňte bagetky na plech, pozor na popálení, vylejte teplou vodu do pekáčku a zavřete. Počkejte 30 sekund a otevřete troubu, postříkejte stěny trouby vodou z rozprašovače, zavřete. Znovu počkejte 30 sekund, otevřete troubu, postříkejte stěny trouby vodou z rozprašovače a opakujte tento proces ješte jednou. Toto všechno děláme pro krásné „vyskočení“ bagetky.

Pečeme cca 15 minut. Řiďte se dle zlatavohnědé kůrky. Po vytáhnutí z trouby přendejte bagetky na mřížku, aby se ze spodu nezkondenzovala pára a bageta celá nezměkla.

Možná Vám postup přijde složitý, ale věřte, že na tom nic není a navíc, ze zkušenosti vím, že každý kdo ochutnal, tak si pochutnal:)

Zdroj: www.cuketka.cz