Jestli patříte mezi ty, kteří mají rádi krémový polívky, tak si dnes přijdete na svoje. Já je zbožňuju a naštěstí si je oblíbily i moje děti. Což je občas velká výhoda, protože do nich dostanu i zeleninu, kterou by mi jinak nesnědly. Batáty jsou hodně oblíbený právě u malých dětí, protože mají sladkou chuť.
Suroviny
- 600 g batátů
- 3 větší mrkve
- 800 ml zeleninového vývaru
- 1/2 lžičky kari (pokud máte rádi výraznější chuť, klidně přidejte)
- 1 cibule
- 400 ml kokosového mléka
- 8 stroužků česneku
- 5 snítek tymiánu
- sůl, pepř
- olivový olej
- máslo (cca 50g)
- 33% smetana a trochu sezamu na servírování
Postup
Troubu si rozpalte na 200°C a plech si vyložte pečícím papírem. Batáty a mrkev oškrábejte. Mrkev překrojte napůl a batáty nakrájejte na menší kousky. Vše dejte na plech, přidejte neoloupané stroužky česneku, tymián, vše zakápněte olivovým olejem a pečte 20 minut.
Do většího hrnce si dejte máslo (asi 50 g) a přidejte k němu pokrájenou cibuli. Cibuli za občasného promíchání nechte 5 minut opékat.
K cibuli přidejte upečené batáty s mrkví a stroužky česneku, které po upečení oloupejte, a taky tymián. Polévku dochuťte přidáním kari, soli a pepře. Vše cca 3 minuty restujte a poté zalejte vývarem a nechte 15 minut vařit.
Po 15 minutách přidejte kokosové mléko a vařte dalších 10 minut. Poté vše mixérem rozmixujte dohladka. Polévku ještě vraťte na plotnu a případně dochuťte.
Polévku servírujte s 33% smetanou a trochou sezamu (ale ten nemusí nutně být).
Zdroj: mamapecedoma.com
Nejnovější komentáře