Slaný koláče zbožňuju! Dají se jíst na snídani, sváču, ale klidně i lehčí oběd. Můžete si je dát ještě teplé a nebo za studena. V tom je jeho velká výhoda. A samozřejmě se dá udělat na hodně způsobů. Z různých surovin vyberete právě to, co vám chutná. Jeho příprava je snadná a rychlá. Ideální pohoštění třeba pro návštěvu nebo na piknik.
Suroviny
- 1 velký batát
- 3 cibule
- 2 hrsti špenátových listů
- 4 vejce
- 50g smetany
- 100g zakysané smetany
- 30g strouhaného parmazánu
- 100g modrého sýra
- sůl, pepř, ghí
Postup
Předehřejte si troubu na 200C.
Batát můžete oloupat, ale nemusíte, nakrájejte na plátky asi 3 – 5 mm silné. Rozprostřete je těsně vedle sebe na plech a vyložený pečícím papírem, posolte, potřete rozpuštěným ghí a dejte „zavadnout“ do trouby.
Pečte asi 10 minut. Plátky získají náznak kůrčičky, ale hlavně budou pěkně tvárné a půjde s nimi dobře vyložit forma.
Mezitím si nakrájejte cibuli na tenká kolečka a restujte na ghí do zlaté barvy. Trochu ji osolte. Na závěr přidejte špenát pokrájený nebo potrhaný na menší kousky a restujte necelou minutu do zavadnutí.
V míse si připravte náplň. Rozšlehejte vejce se smetanou a zakysanou smetanou. Osolte a opepřete podle chuti. Berte v potaz slanost sýrů! Vmíchejte strouhaný parmazán a na závěr přidejte modrý sýr rozdrobený na menší kousky.
Formu s vlnitým okrajem si vymažte nebo použijte pečící papír.
Pečené plátky batátu pokládejte lehce přes sebe nejdříve po okrajích s přesahem na dno a následně jimi vyložte i dno formy. Nebojte si dělat trochu přesah a spoje můžete i lehce přimáčknout.
Na batátový korpus nalejte část náplně. Na ni rozprostřete špenát s cibulí a zalijte zbytkem náplně.
Pečte na 180C do zlatavé kůrčičky.
Nejlépe chutná po vychladnutí.
Zdroj: colorsoflowcarb.cz
Nejnovější komentáře