Jak už jsem vám psala na facebooku o tomto místě musíte vědět!

Ve William Thomas Artisan Bakery totiž dostanete snad to nejlepší pečivo v Brně! Jezdím sem už pravidelně a pokaždé se snažím ochutnat něco nového, mají toho v nabídce spoustu a každý den je nějaký speciál.

Dokonce se mi podařilo zjistit, jaký byl začátek této řemeslné pekárničky a kdo za ní stojí. Proto vám jejich příběh přináším i sem, ať víte, od koho pečivo je a proč vám třeba tolik chutná! Taky proč je jiné, než to, které je k dostání v běžných nákupních řetězcích.

Na začátku byli dva kamarádi, Vilém a Tomáš, kteří se shodli na tom, že jim v jejich okolí chybí kvalitní, poctivé a chutné pečivo. Proto se rozhodli tuto díru na trhu zaplnit. „Dali jsme si cíl vyrábět a prodávat pečivo ručně a z kvalitních surovin, bez (v současném pekařském byznysu všudypřítomné) chemie a ze základních surovin bez použití polotovarů,“ říká Vilém.

„V létě 2016 jsme začínali s croissanty. První pokusy byly naprosto zoufalé a museli jsme toho spoustu vyhodit. Příprava croissantů je totiž velmi háklivá na sebemenší chybičku, tedy pokud nechcete používat margarín, stabilizátory a další chemii, kterou jsme my hned na začátku odmítli. Zdlouhavý proces pokusů a omylů trval několik měsíců, ale nyní máme croissanty, které jsou chuťově nesrovnatelné s ‚průmyslovou‘ produkcí,“ vzpomíná na začátky Tomáš.

Řemeslné postupy na jednotlivé druhy pečiva ladí Vilém s Tomášem tak dlouho, dokud nejsou s výsledkem plně spokojeni. Třeba recepturu na Pain de campagne (vesnický chléb) cizelovali téměř tři čtvrtě roku, než ho začali prodávat.

V září 2018 byl zahájen pravidelný prodej přímo z okna pekárny. Začali v pátky od 17 hodin, ale díky obrovskému zájmu se prodej z okna rozšířil. Nyní otvírají každý všední den s výjimkou středy. Pekárnu najdete v Brně-Žabovřeskách na adrese Mozolky 2.

Každý z prodejních dnů William Thomas Artisan Bakery nabízí jeden speciální druh pečiva, který v jiné dny nejde koupit. V pondělí jsou to rajčatové bagety se sušenými rajčaty San Marzano, v úterý Croissant s pekanovými ořechy a Pain aux Raisins (Penorezán), čtvrtek patří Croissantům se slaninou a speciálnímu pečivu Fougasse provençale. V pátek stojí dlouhé fronty na Mandlový croissant.

Do pečiva hledají Vilém a Tomáš jen ty nejkvalitnější suroviny. Třeba sušená rajčata jsou odrůda San Marzano, ručně solená z jihu Itálie. Slaninu do slaninových croissantů mají úplně bez éček. Do kroláčů používají borůvky v biokvalitě. A pain de campagne pečou z celozrnné biomouky.

Pečivo William Thomas Artisan Bakery můžete nakoupit v obchodech s potravinami (například Sklizeno, Dobrej špajz, Lusk, Marināda, Koloniál a další). Ochutnat v  restauracích a kavárnách (Mezzanine, Coffee Trail, Veselá vačice, Punkt., Komár café, justWINE a další). Nově si můžete objednat i na Rohlík.cz.

Díky velkému zájmu se plánuje i rozšíření otvírací doby přímo na Mozolkách.

William Thomas Artisan Bakery/ facebook