Jako každou neděli vám přináším tipy na recepty, tentokrát to budou dobroty s chřestem. Chřest má totiž právě sezónu,  a tak ho můžete koupit opravdu všude! Chřest se dá jíst díky své výborné chuti i samotný, takže ho můžete přikusovat jen tak, nebo použít jako přílohu třeba k masu.

A jak na něj?  Zelený chřest není potřeba loupat celý, ale jen spodní tvrdší část. Bílý chřest oškrabte vždy už 2 cm pod hlavičkou.

Pokud se chystáte chřest vařit, tak svažte stonky k sobě, aby se nepolámaly a vložte je do vroucí osolené vody s kapkou citronu. Vaříme jen pár minut. Chřest musí zůstat křupavý a křehký. Já ho radši restuju na oliváči.

6084a3e7e7371c74288d18717f308822

Polévka z bílého chřestu

Ingredience

  • 1lžíce extra panenského olivového oleje + na pokapání
  • 4 jarní cibulky, pouze bílé části, nadrobno nakrájené
  • 1kg bílého chřestu, oloupaného a zbaveného dřevnatých konců, nakrájeného na kousky
  • 750 ml horkého drůbežího nebo zeleninového vývaru nebo vody
  • 250 ml smetany na vaření
  • mořská sůl
  • 4 hrsti mandlových opražených lupínků

Příprava jídla

V rendlíku rozehřejte olej. Vsypte cibulku osmahněte asi 5 minut. Přidejte chřest a vývar nebo vodu. Přiklopte tak, aby mohla unikat pára a zvolna vařte, aby chřest úplně změkl, asi 10 minut. Odstavte.

Přilejte smetanu a ponorným mixérem rozmixujte do hladka, můžete přecedit, pokud vám vadí vlákna z chřestu. Osolte, podávejte horké nebo chlazené, posypané mandlovými lupínky a pokapané olivovým olejem.

 

08ccbefa5f9e4ff2ca3ab809228b7cc5

Tataráček ze zeleného chřestu a avokáda

Ingredience

  • 12 výhonků zeleného chřestu zbavených dřevnatých konců
  • 2 rajčata
  • 2 zralá avokáda
  • 1/2 citronu
  • 1 snítka estragonu
  • 1 malá šalotka
  • 1 lžička kaparů
  • 4 lžíce panenského olivového oleje
  • 1-2 lžíce bílého balzamikového octa
  • sůl, pepř, tabasco
  • opečený chleba
  • červená chilli paprička na ozdobu

Příprava jídla

Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu na silném ohni, osolte ji. Vložte chřest a uvařte do měkka, asi 6 minut. Sceďte ho, osvěžte studenou tekoucí vodou a nechte znovu okapat. Okrájejte špičky a odložte je, zbytek nakrájejte na kolečka.

Rajčata na 20 sekund ponořte do vroucí vody a oloupejte. Zbavte je semen a dužinu nakrájejte na drobno.

Avokáda oloupejte, zbavte pecek, dužinu nakrájejte na kostičky a pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla. Bylinky a oloupanou šalotku nakrájejte nadrobno.

V misce smíchejte chřestová kolečka, rajčata, avokáda, bylinky, šalotku  a kapary. V misce ušlehejte zálivku z olivového oleje, octa, soli a pepře podle chuti a pár kapek tabasca.

Tataráček pěkně naaranžujte, ozdobte chřestovými špičkami, pokapejte zálivkou a podávejte s opečeným bílým pečivem.

 

10491227_10152523570353150_8447079941295269384_n

Kuře se zeleným chřestem a estragonem

Ingredience

  • 500g drobných nových brambor
  • 4 kuřecí prsní řízky nebo krůtí plátky
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku,
  • 350ml drůbežího vývaru
  • malý svazek estragonu
  • 200g zeleného chřestu
  • 180g husté zakysané smetany
  • sůl a pepř

Příprava jídla

Dejte vařit brambory, sceďte je a udržujte teplé. Kuře opepřete, ve velké pánvi rozehřejte olej a zvolna na něm opékejte kuře a cibuli, aby začaly hnědnout, ke konci přidejte česnek. Kuře otočte a cibuli míchejte, ať se nepřichytne..

Zalijte vývarem, přidejte 2 snítky estragonu a přiveďte k mírnému varu. Duste 5 minut, pak kuře obraťte, přidejte chřest a duste ještě 3 minuty. Zbývající estragon nakrájejte.

Do pánve přidejte smetanu, míchejte a pár vteřin prohřívejte. Podávejte s vařenými bramborami.

Dobrou chuť!:)

 

Zdroj: Apetitonline  fotky: Pinterest