Jako každou neděli vám přináším tipy na recepty, tentokrát to budou dobroty s chřestem. Chřest má totiž právě sezónu, a tak ho můžete koupit opravdu všude! Chřest se dá jíst díky své výborné chuti i samotný, takže ho můžete přikusovat jen tak, nebo použít jako přílohu třeba k masu.
A jak na něj? Zelený chřest není potřeba loupat celý, ale jen spodní tvrdší část. Bílý chřest oškrabte vždy už 2 cm pod hlavičkou.
Pokud se chystáte chřest vařit, tak svažte stonky k sobě, aby se nepolámaly a vložte je do vroucí osolené vody s kapkou citronu. Vaříme jen pár minut. Chřest musí zůstat křupavý a křehký. Já ho radši restuju na oliváči.
Polévka z bílého chřestu
Ingredience
- 1lžíce extra panenského olivového oleje + na pokapání
- 4 jarní cibulky, pouze bílé části, nadrobno nakrájené
- 1kg bílého chřestu, oloupaného a zbaveného dřevnatých konců, nakrájeného na kousky
- 750 ml horkého drůbežího nebo zeleninového vývaru nebo vody
- 250 ml smetany na vaření
- mořská sůl
- 4 hrsti mandlových opražených lupínků
Příprava jídla
V rendlíku rozehřejte olej. Vsypte cibulku osmahněte asi 5 minut. Přidejte chřest a vývar nebo vodu. Přiklopte tak, aby mohla unikat pára a zvolna vařte, aby chřest úplně změkl, asi 10 minut. Odstavte.
Přilejte smetanu a ponorným mixérem rozmixujte do hladka, můžete přecedit, pokud vám vadí vlákna z chřestu. Osolte, podávejte horké nebo chlazené, posypané mandlovými lupínky a pokapané olivovým olejem.
Tataráček ze zeleného chřestu a avokáda
Ingredience
- 12 výhonků zeleného chřestu zbavených dřevnatých konců
- 2 rajčata
- 2 zralá avokáda
- 1/2 citronu
- 1 snítka estragonu
- 1 malá šalotka
- 1 lžička kaparů
- 4 lžíce panenského olivového oleje
- 1-2 lžíce bílého balzamikového octa
- sůl, pepř, tabasco
- opečený chleba
- červená chilli paprička na ozdobu
Příprava jídla
Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu na silném ohni, osolte ji. Vložte chřest a uvařte do měkka, asi 6 minut. Sceďte ho, osvěžte studenou tekoucí vodou a nechte znovu okapat. Okrájejte špičky a odložte je, zbytek nakrájejte na kolečka.
Rajčata na 20 sekund ponořte do vroucí vody a oloupejte. Zbavte je semen a dužinu nakrájejte na drobno.
Avokáda oloupejte, zbavte pecek, dužinu nakrájejte na kostičky a pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla. Bylinky a oloupanou šalotku nakrájejte nadrobno.
V misce smíchejte chřestová kolečka, rajčata, avokáda, bylinky, šalotku a kapary. V misce ušlehejte zálivku z olivového oleje, octa, soli a pepře podle chuti a pár kapek tabasca.
Tataráček pěkně naaranžujte, ozdobte chřestovými špičkami, pokapejte zálivkou a podávejte s opečeným bílým pečivem.
Kuře se zeleným chřestem a estragonem
Ingredience
- 500g drobných nových brambor
- 4 kuřecí prsní řízky nebo krůtí plátky
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku,
- 350ml drůbežího vývaru
- malý svazek estragonu
- 200g zeleného chřestu
- 180g husté zakysané smetany
- sůl a pepř
Příprava jídla
Dejte vařit brambory, sceďte je a udržujte teplé. Kuře opepřete, ve velké pánvi rozehřejte olej a zvolna na něm opékejte kuře a cibuli, aby začaly hnědnout, ke konci přidejte česnek. Kuře otočte a cibuli míchejte, ať se nepřichytne..
Zalijte vývarem, přidejte 2 snítky estragonu a přiveďte k mírnému varu. Duste 5 minut, pak kuře obraťte, přidejte chřest a duste ještě 3 minuty. Zbývající estragon nakrájejte.
Do pánve přidejte smetanu, míchejte a pár vteřin prohřívejte. Podávejte s vařenými bramborami.
Dobrou chuť!:)
Zdroj: Apetitonline fotky: Pinterest
Nejnovější komentáře