Bábovka, klasika, kterou má rád snad každý! Dělat se dá na různé způsoby a všechny jsou dobré, akorát nesmí být suchá, ale hezky vláčná.

Čokoládovou variantu jsem vám sem ještě nedávala, tak dnes je premiéra, a že je to pořádná čokoládová bomba! Ukuchtěnou ji máte raz dva a snězenou si myslím, že taky! Ozdobit ji můžete podle svého gusta. Můžete ji posypat kokosem nebo oříškama.

 

Suroviny

na těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • 100 g másla pokojové teploty
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 vejce pokojové teploty
  • 250 g řeckého jogurtu
  • 100 ml mléka
  • 80 g kakaa na vaření
  • 3 g kypřícího prášku do pečiva
  • 3 g jedlé sody

na polevu

  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g čokolády (alespoň 52%)
  • 15 g cukru krupice
  • 15 g másla

 

Postup

Všechny suroviny si vytáhněte alespoň 30 minut před začátkem pečení, aby měly pokojovou teplotu.

Troubu si rozehřejte na 150ºC na horkovzuduch. Formu na bábovku si důkladně vymažte máslem a vysypejte moukou.

Do mísy si prosejte mouku, kakao, kypřící prášek a jedlou sodu. Dejte na chvilku stranou.

Mléko si zlehka vymíchejte s řeckým jogurtem a taky na chvilku odložte na stranu.

Do větší mísy si dejte máslo s moučkovým cukrem a pomocí K-metly nebo stěrky (pokud nemáte robota) utřete nadýchaný, světlý krém. Bude to trvat asi 3 minuty. Poté přidávejte vejce jedno po druhém a vše důkladně do těsta zapracujte.

Do vyšlehaného másla přidejte půlku z moučné směsi a půlku z mléka smíchaného s jogurtem a zlehka zapracujte do těsta. Poté přidejte zbylé suroviny a zapracujte jen tolik, aby se těsto hezky propojilo a všechny suroviny se zapracovaly a propojily.

Těsto dejte do připravené formy na bábovku a pečte 50 minut. Poté zkuste špejlí, jestli je bábovka upečená.

Bábovku nechte 10 minut odpočívat a poté ji vyklopte a nechte úplně vychladnout.

Na čokoládovou polevu si v rendlíku zahřejte smetanu k bodu varu, poté rendlík stáhněte z plotny a přidejte do něj nalámanou čokoládu, cukr a máslo. Nechte asi minutu tak a poté vše dohladka vymíchejte a nalijte na vychladlou bábovku, chvilku nechte „zatuhnout“ a můžete se do ní pustit :).

 

 

Zdroj: mamapecedoma.com