Období slaďoučkých a šťavnatých jahod je tady. Dnešní recept je jich plný, a je dokonce bez cukru! Kdo má rád italský dezert tiramisu, tak si určitě pochutná i na odlehčené, ovocné variantě s jahodami. Na léto ideální dezert, který osvěží. Tento recept je opět z dílny Cukrfree.cz, kde Janina dokazuje, že i bez cukru to jde a jídla můžou být skvělá.

 

Ingredience

Piškoty

  • 2 vejce
  • 1 lžička xylitolu
  • 130 g blanšírovaných mandlí (nebo mandlové mouky)
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
  • Vanilkový extrakt

 

Krém

  • 4 vejce
  • 500 g mascarpone
  • Vanilkový extrakt

 

Jahodová omáčka

  • 3 lžíce jahodového džemu bez přidaného cukru
  • 100 ml vody
  • 2 lžíce rumu (lze vynechat)

 

Navíc:

  • 1 kg jahod
  • Listy máty a meduňky

 

Postup

Piškoty:

Troubu předehřejeme na 175°C. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Žloutky vložíme do středně velké mísy, přidáme lžičku xylitolu a pomocí metličky vyšleháme. Poté metličkou opatrně vmícháme bílky a vanilku. Mandle vložíme do mixéru, přidáme kypřící prášek a společně promixujeme tak, aby se nám vytvořila hladká moučka. Tu poté opatrně přimícháme do vaječné směsi. Směs vložíme do zdobičky na cukroví/lisu na těsto. Plech vyložíme papírem na pečení a pomocí zdobičky vytvoříme cca 5 cm dlouhé piškoty. Opatrně vložíme do trouby a pečeme cca 10 minut (dokud piškoty nezezlátnou).

Krém:

Do mísy vložíme žloutky a pomocí metličky vyšleháme. Přidáme mascarpone a vanilku a vyšleháme do jemného krému. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a opatrně vmícháme do krému.

Jahodová omáčka:

V míse smícháme všechny ingredience tak, aby se nám vytvořila hladká jahodová omáčka.

Tiramisu:

Piškoty opatrně namočíme a vyskládáme na dno nádoby. Poté na ně rovnoměrně rozprostřeme polovinu krému, posypeme nakrájenými jahodami a postup opakujeme. Horní vrstvu krému pokapeme zbytkem jahodové omáčky, ozdobíme jahodami, přidáme lístky meduňky a máty a vložíme na alespoň 2 hodiny ztuhnout do lednice.

 

Zdroj: Cukrfree.cz