Období slaďoučkých a šťavnatých jahod je tady. Dnešní recept je jich plný, a je dokonce bez cukru! Kdo má rád italský dezert tiramisu, tak si určitě pochutná i na odlehčené, ovocné variantě s jahodami. Na léto ideální dezert, který osvěží. Tento recept je opět z dílny Cukrfree.cz, kde Janina dokazuje, že i bez cukru to jde a jídla můžou být skvělá.
Ingredience
Piškoty
- 2 vejce
- 1 lžička xylitolu
- 130 g blanšírovaných mandlí (nebo mandlové mouky)
- 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
- Vanilkový extrakt
Krém
- 4 vejce
- 500 g mascarpone
- Vanilkový extrakt
Jahodová omáčka
- 3 lžíce jahodového džemu bez přidaného cukru
- 100 ml vody
- 2 lžíce rumu (lze vynechat)
Navíc:
- 1 kg jahod
- Listy máty a meduňky
Postup
Piškoty:
Troubu předehřejeme na 175°C. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Žloutky vložíme do středně velké mísy, přidáme lžičku xylitolu a pomocí metličky vyšleháme. Poté metličkou opatrně vmícháme bílky a vanilku. Mandle vložíme do mixéru, přidáme kypřící prášek a společně promixujeme tak, aby se nám vytvořila hladká moučka. Tu poté opatrně přimícháme do vaječné směsi. Směs vložíme do zdobičky na cukroví/lisu na těsto. Plech vyložíme papírem na pečení a pomocí zdobičky vytvoříme cca 5 cm dlouhé piškoty. Opatrně vložíme do trouby a pečeme cca 10 minut (dokud piškoty nezezlátnou).
Krém:
Do mísy vložíme žloutky a pomocí metličky vyšleháme. Přidáme mascarpone a vanilku a vyšleháme do jemného krému. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a opatrně vmícháme do krému.
Jahodová omáčka:
V míse smícháme všechny ingredience tak, aby se nám vytvořila hladká jahodová omáčka.
Tiramisu:
Piškoty opatrně namočíme a vyskládáme na dno nádoby. Poté na ně rovnoměrně rozprostřeme polovinu krému, posypeme nakrájenými jahodami a postup opakujeme. Horní vrstvu krému pokapeme zbytkem jahodové omáčky, ozdobíme jahodami, přidáme lístky meduňky a máty a vložíme na alespoň 2 hodiny ztuhnout do lednice.
Zdroj: Cukrfree.cz
Nejnovější komentáře