Dnešní doba si vyloženě žádá o to vyzkoušet věci dělat jinak. Jsou tu možnosti, tak proč to nezkusit, ještě když je to k našemu prospěchu, že jo! Nejsem vegetarián ani vegan, jím v podstatě dá se říct všechno. Vyhýbám se smaženým jídlům a tomu, co vím, že mi nedělá dobře, ale neodříkám si. Myšlenka vynechat ze svého života cukr mě pořád dráždí, protože ten, kdo mě zná, ví že jsem na sladkým živá. I proto, že by to byla obrovská výzva. Pro Vás, kteří byste rádi něco cukr free vyzkoušeli mám dnes jeden recept, na svý si přijdou hlavně milovníci máku. Pokud Vás cukrfree život láká můžete si koupit kuchařku Cukrfree, která obsahuje velký množství receptů.

Makový koláč bez cukru

Ingredience

Korpus:

1 hrnek jemně strouhaného kokosu

1 hrnek kešu

1 hrnek mandlové mouky nebo mletých mandlí

1 lžíce skořice

100g kvalitního másla

Náplň:

200 g mletého máku

200 ml kokosového mléka

1 lžíce másla

šťáva z 1/2 citronu

250 g tučného tvarohu nebo zakysané smetany

vanilkový extrakt

1 vejce

1 bílek

1 lžíce skořice

stévie podle chuti

Postup

Spodní vrstva:

Troubu předehřejeme na 160°C. V mixéru rozmixujeme kešu (případně i mandle). Rozmixované ořechy smícháme s kokosem a skořicí. Vzniklou směs smícháme se změklým máslem a vytvoříme těsto. Těsto rozprostřeme na dno a okraje nádoby na koláč o průměru 23 cm (dno vyložené papírem na pečení) a pečeme v troubě okolo 15 minut, dokud korpus nezezlátne. Poté necháme vychladnout. Teplotu v troubě zvedneme na 175°C. Do nádoby mixéru vložíme mák, kokosové mléko, máslo, citron, tvaroh, vanilku, skořici, (popř. i stévii) a vše společně mixujeme, dokud nám nevznikne hladká směs. Poté směs ochutnáme, případně dochutíme vanilkou, skořicí nebo citronem (popř. dosladíme stévií), přidáme vejce a bílek a znovu promixujeme. Hotovou směs vlijeme na vychladlé těsto a vložíme opět do trouby. Pečeme při 175°C po dobu 30 – 45 minut (dokud náplň) neztuhne. Dort necháme vychladnout a poté vložíme alespoň na 1,5 hod. do lednice. 

Zdroj: cukrfree.cz