Na plné čáře u vás vedou recepty na dezerty, to je úplně jasný! U mě taky, nebudu lhát. Dnes to bude zase jeden bez cukru, ale myslím, že to ani nepostřehnete. O sladkost perníku se totiž postará mrkev, která mu zároveň dodá vláčnost. Taky máte nejradši dezerty, který jsou krásně vláčný a zároveň lehoučký? Ty, který nám nedávají pocit plnosti. Tak to je právě ten dnešní:)

 

 

Ingredience

2 hrnky vyloupaných vlašských ořechů (cca 200g)

1,5 hrnku mletých mandlí

2 lžíce kakaového prášku

4 lžíce perníkového koření

1 lžička skořice

špetka soli

2 lžičky jedlé sody

1 lžíce kůry z bio citronu

1 nastrouhaná mrkev

vanilkový extrakt

1 hrnek kokosového mléka

1,5 lžíce rozehřátého kokosového oleje

3 vajíčka od šťastných slepiček

3 bílky

 

Poleva

1 hrnek přes noc (nebo min. 4 hodiny) namočených kešu

2/3 hrnku kokosového mléka

1 lžíce šťávy z bio citronu

1/2 lžičky nastrouhané kůry z bio citronu

vanilkový extrakt

 

Postup

Troubu předehřejeme na 175°C. Vlašské ořechy vložíme do mixéru a mixujeme, dokud se nám nevytvoří hrubší mouka. Ořechy poté vložíme do větší nádoby, přidáme mleté mandle, skořici a perníkové koření, kakao, jedlou sodu, sůl, kůru z citronu a vše důkladně promícháme. Následně přidáme nastrouhanou mrkev a opět promícháme. Poté přidáme vejce, bílky, vanilku, kokosový olej a kokosové mléko a mícháme, dokud nám nevznikne hladká směs. Tu poté přemístíme do formy na dort o průměru 22 cm. Pečeme 25 – 30 minut. Propečenost kontrolujeme špejlí. Hotový perník vyndáme z trouby a necháme ve formě vychladnout.

Poleva

Namočené kešu přecedíme a společně s ostatními ingrediencemi vložíme do mixéru a mixujeme, dokud nám nevznikne hladká hmota. Polevu poté vložíme na 30 minut do lednice. Poté ji rovnoměrně rozetřeme na povrch perníku a dáme na dalších 15 – 20 minut do lednice ztuhnout.

Hotový perník podáváme s nasekaným čerstvým kokosem a plátky citronu. Skladujeme po dobu max. 7 dní v uzavřené nádobě v lednici.

Zdroj: Cukrfree.cz