Na plné čáře u vás vedou recepty na dezerty, to je úplně jasný! U mě taky, nebudu lhát. Dnes to bude zase jeden bez cukru, ale myslím, že to ani nepostřehnete. O sladkost perníku se totiž postará mrkev, která mu zároveň dodá vláčnost. Taky máte nejradši dezerty, který jsou krásně vláčný a zároveň lehoučký? Ty, který nám nedávají pocit plnosti. Tak to je právě ten dnešní:)
Ingredience
2 hrnky vyloupaných vlašských ořechů (cca 200g)
1,5 hrnku mletých mandlí
2 lžíce kakaového prášku
4 lžíce perníkového koření
1 lžička skořice
špetka soli
2 lžičky jedlé sody
1 lžíce kůry z bio citronu
1 nastrouhaná mrkev
vanilkový extrakt
1 hrnek kokosového mléka
1,5 lžíce rozehřátého kokosového oleje
3 vajíčka od šťastných slepiček
3 bílky
Poleva
1 hrnek přes noc (nebo min. 4 hodiny) namočených kešu
2/3 hrnku kokosového mléka
1 lžíce šťávy z bio citronu
1/2 lžičky nastrouhané kůry z bio citronu
vanilkový extrakt
Postup
Troubu předehřejeme na 175°C. Vlašské ořechy vložíme do mixéru a mixujeme, dokud se nám nevytvoří hrubší mouka. Ořechy poté vložíme do větší nádoby, přidáme mleté mandle, skořici a perníkové koření, kakao, jedlou sodu, sůl, kůru z citronu a vše důkladně promícháme. Následně přidáme nastrouhanou mrkev a opět promícháme. Poté přidáme vejce, bílky, vanilku, kokosový olej a kokosové mléko a mícháme, dokud nám nevznikne hladká směs. Tu poté přemístíme do formy na dort o průměru 22 cm. Pečeme 25 – 30 minut. Propečenost kontrolujeme špejlí. Hotový perník vyndáme z trouby a necháme ve formě vychladnout.
Poleva
Namočené kešu přecedíme a společně s ostatními ingrediencemi vložíme do mixéru a mixujeme, dokud nám nevznikne hladká hmota. Polevu poté vložíme na 30 minut do lednice. Poté ji rovnoměrně rozetřeme na povrch perníku a dáme na dalších 15 – 20 minut do lednice ztuhnout.
Hotový perník podáváme s nasekaným čerstvým kokosem a plátky citronu. Skladujeme po dobu max. 7 dní v uzavřené nádobě v lednici.
Zdroj: Cukrfree.cz
Nejnovější komentáře