Doufám, že jste svátky přežili bez žlučníkových záchvatů a bolestí břicha! Už jsem se nemohla dočkat, ať zase najedu na normální stravování. Musím přiznat, že už mi všechno jídlo lezlo i ušima, ale nedokázala jsem úplně odolat.. Když se to pořádně rozjelo, tak jsem jedla v jednom kuse, jakmile jsem dojedla sladký, musela jsem to zazdít slaným, no a ve finále ještě něčím kyselým samozřejmě. Prostě klasický rozmazlený chutě, když už nevíte co byste si dali. Stoly plný, tak co si nenandat, že?:)) Dobře mi fakt nebylo, tady je jasnej důkaz, co s náma dokáže jídlo udělat.

Proto jsem se rozhodla Vám dnes napsat recepty na lehké jídlo, které by Vás mohlo naladit na dobrou vlnu.

 

421385f894ae777853e512c613a495f7

Pomerančové carpaccio

  • 1 větší pomeranč
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce nesolených pistácií
  • 1 lžička medu

Pomeranč oloupeme a nakrájíme na kolečka, ta vyskládáme na talíř a zakápneme zakysanou smetanou, medem a posypeme oříšky.

 

e3b63cdb12ed345466ffa34a226c95bd

Kuřecí plátky se sezamem a fenyklem

  • 100g kuřecích prsíček
  • 1 grapefruit
  • 1 citron
  • 1 lžička sojové omáčky
  • 50g fenyklu
  • 50g listového salátu
  • 1 lžička sezamových semínek
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl

Omyté maso nakrájíme na plátky, pokapeme šťávou z půlky grapefruitu, citronem, sojovou omáčkou a necháme asi 30 minut marinovat. Maso vyjmeme, osmahneme na oleji z obou stran, upravíme na talíř, přelijeme marinádou a přidáme nakrájený salát a očištěný fenykl. Před podáváním posypeme sezamovými semínky.

Jako přílohu si dejte fenykl. Buď za studena (stačí jej zbavit vrchních tvrdých listů a nakrájet na proužky). Nebo jej bez vrchních listů uvařte rozkrojený na polovinu.

 

a0166734c263ee709d833dc582cb3c62

Ostrý salát s hovězím

  • 3 bifteky
  • sůl
  • pepř
  • 4 lžíce oleje
  • 6 lžic sojové omáčky
  • 6 rajčat
  • 1 salátová okurka
  • 1 červená chilli paprička
  • 2 lžíce najemno nakrájených koriandrových listů
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva ze dvou limetek

Bifteky osolíme, opepříme a na lžíci rozpáleného oleje opečeme z každé strany 2-3 minuty, vyndáme a necháme asi minutu odpočívat. Poté je nakrájíme na velmi tenké proužky. Výpek promícháme se sojovou omáčkou, necháme povařit a odstavíme.

Rajčata nakrájíme na osminky, okurku omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Papričku zbavíme semínek a nakrájíme najemno. Zeleninu, chilli papričku a maso promícháme v míse.

Jarní cibulku nakrájíme na šikmo na kolečka. Česnek oloupeme a najemno nakrájíme. Sojový základ, limetkovou šťávu a zbytek oleje promícháme a vmícháme do salátu, posypeme koriandrem.

Zdroj fotek: Pinterest