Dip neboli omáčka, dodá jakémukoliv jídlu ten správný šmrnc. Může jít jen o malý předkrm nebo menší pohoštění na party a pokud uděláte různé druhy, bude to zpestření. Dá se kombinovat kde co, vyzkoušejte suroviny, které vám chutnají a třeba vymyslíte nějaký svůj originální dip. Napsala jsem vám pár receptů, které jsou osvědčené, ale určitě se nebojte zkusit něco jiného a kombinovat. Kolikrát stačí jen obyčejný tvaroh a různé bylinky a je to lahoda.
Tady už je pár tipů!
Feta se sušenými rajčaty
Ingredience
- 120 g Feta sýru
- 1 šálek nízkotučného jogurtu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 šálku nasekaných sušených rajčat (lze použít konzervovaná sušená rajčata)
- sůl a pepř podle chuti
Postup: Ve středně velké misce rozmíchejte fetu, jogurt a máslo dohladka. Smíchejte s nasekanými sušenými rajčaty a přidejte sůl a pepř dle chuti.
Česnek a jarní cibulka
Ingredience
- 1 palička česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 250 g. smetanový sýra, pokojové teploty
- 1/4 šálku mléka
- 2-4 snítky jarní cibulky, jemně nasekané
- sůl a pepř podle chuti
Postup: Rozehřejte troubu na 200 ° C, česnek položte na kus alobalu a pokapejte olejem. Zarolujte do menšího balíčku a pečte do měkka přibližně 45 minut. Nechte vychladnout. Česnek oloupejte a rozmixujte v mixéru společně se sýrem a mlékem dohladka. Nalijte do mísy, přidejte jarní cibulku, sůl a pepř. Promíchejte.
Špenát a bílé fazole
Ingredience
- 1/4 šálku olivového oleje
- 1 stroužek česneku, nakrájený na kolečka
- 450 g. Konzervovaných bílých fazolí
- 1/2 šálku špenátu
- 4 snítky čerstvého kopru
- polévková lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř podle chuti
Postup: V pánvi rozehřejte olej, přidejte česnek a restujte po dobu 2 až 3 minut. Nechte vychladnout. V robotu rozmixujte česnek, fazole, špenát, kopr a citronovou šťávu. Osolte a opepřete dle chuti.
Lilek a bazalka
Ingredience
- 2 střední lilky, nakrájené podélně na poloviny
- 1/2 červené cibule, jemně nasekané
- 1/2 šálku nasekané čerstvé bazalky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička vinného octa
- sůl a pepř podle chuti
Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Vyložte pečícím papírem a naskládejte rozříznuté lilky. Pečte do měkka 30 až 40 minut. Poté nechte vychladnout. Lilky oloupejte, po té vložte do mísy společně s cibulí, bazalkou, olejem a octem.Promíchejte, osolte a opepřete dle chuti.
Rajče a avokádo
Ingredience:
- 4 střední rajčata
- 1 avokádo, vypeckované a oloupané
- 1 jalapeno paprička nasekaná
- 3 větvičky čerstvých lístků koriandru
- 1 cibule, nakrájená na čtvrtky
- 2 lžíce limetkové šťávy
- sůl a pepř podle chuti
Postup: V kuchyňském robotu rozmixujte rajčata, avokádo, Jalapeño, lístky koriandru, cibuli a limetkovou šťávu.Přidejte sůl a pepř podle chuti.
Citron, pepř a pecorino
Ingredience
- 1 šálek zakysané smetany
- 1/2 šálku strouhaného pecorino romano (lze nahradit parmezánem nebo jiným tvrdým sýrem)
- 1 lžíce jemně strouhané citronové kůry
- sůl a pepř dle chuti
Postup: Ve středně velké míse důkladně smíchejte kysanou smetanu, pecorino, citronovou kůru, sůl a pepř dle chuti.
Červený pepř, ořechy a tahini
Ingredience
2 červené papriky
1/2 šálku pražené vlašské ořechy
2 lžíce tahini (pasta z drcených sezamových semínek)
2 lžičky červeného vinného octa
1 čajová lžička cukru
1/2 lžičky kmín
1/4 lžičky chilli
sůl a pepř podle chuti
Postup: Rozehřejte troubu na 180 °C, vyložte plech pečícím papírem a na něj položte papriky. Pečte 8 až 12 minut, poté papriky oloupejte a vyndejte semínka. Všechny ingredience rozmixujte v mixéru, dochuťte solí a pepřem.
Zdroj: čarujeme.cz, Pinterest
Nejnovější komentáře