Dip neboli omáčka, dodá jakémukoliv jídlu ten správný šmrnc. Může jít jen o malý předkrm nebo menší pohoštění na party a pokud uděláte různé druhy, bude to zpestření. Dá se kombinovat kde co, vyzkoušejte suroviny, které vám chutnají a třeba vymyslíte nějaký svůj originální dip. Napsala jsem vám pár receptů, které jsou osvědčené, ale určitě se nebojte zkusit něco jiného a kombinovat. Kolikrát stačí jen obyčejný tvaroh a různé bylinky a je to lahoda.

Tady už je pár tipů!

d5f38a71ec6d64c4c5cbecb2957b2f86

Feta se sušenými rajčaty

Ingredience

  • 120 g Feta sýru
  • 1 šálek nízkotučného jogurtu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 šálku nasekaných sušených rajčat (lze použít konzervovaná sušená rajčata)
  • sůl a pepř podle chuti

Postup: Ve středně velké misce rozmíchejte fetu, jogurt a máslo dohladka. Smíchejte s nasekanými sušenými rajčaty a přidejte sůl a pepř dle chuti.

aad03d2df3c3bae7aac7c6c7f1131e47

Česnek a jarní cibulka

Ingredience

  • 1 palička česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 250 g. smetanový sýra, pokojové teploty
  • 1/4 šálku mléka
  • 2-4 snítky jarní cibulky, jemně nasekané
  • sůl a pepř podle chuti

Postup: Rozehřejte troubu na 200 ° C, česnek položte na kus alobalu a pokapejte olejem. Zarolujte do menšího balíčku a pečte do měkka přibližně 45 minut. Nechte vychladnout. Česnek oloupejte a rozmixujte v mixéru společně se sýrem a mlékem dohladka. Nalijte do mísy, přidejte jarní cibulku, sůl a pepř. Promíchejte.

b011b8faec9bbc5523211f90426ead4c

Špenát a bílé fazole

Ingredience

  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, nakrájený na kolečka
  • 450 g. Konzervovaných bílých fazolí
  • 1/2 šálku špenátu
  • 4 snítky čerstvého kopru
  • polévková lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř podle chuti

Postup: V pánvi rozehřejte olej, přidejte česnek a restujte po dobu 2 až 3 minut. Nechte vychladnout. V robotu rozmixujte česnek, fazole, špenát, kopr a citronovou šťávu. Osolte a opepřete dle chuti.

 

Lilek a bazalka

Ingredience

  • 2 střední lilky, nakrájené podélně na poloviny
  • 1/2 červené cibule, jemně nasekané
  • 1/2 šálku nasekané čerstvé bazalky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička vinného octa
  • sůl a pepř podle chuti

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Vyložte pečícím papírem a naskládejte rozříznuté lilky. Pečte do měkka 30 až 40 minut. Poté nechte vychladnout. Lilky oloupejte, po té vložte do mísy společně s cibulí, bazalkou, olejem a octem.Promíchejte, osolte a opepřete dle chuti.

4655fdbdec9a5599a2b00126aac25226

Rajče a avokádo

Ingredience:

  • 4 střední rajčata
  • 1 avokádo, vypeckované a oloupané
  • 1 jalapeno paprička nasekaná
  • 3 větvičky čerstvých lístků koriandru
  • 1 cibule, nakrájená na čtvrtky
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • sůl a pepř podle chuti

Postup: V kuchyňském robotu rozmixujte rajčata, avokádo, Jalapeño, lístky koriandru, cibuli a limetkovou šťávu.Přidejte sůl a pepř podle chuti.

 

Citron, pepř a pecorino

Ingredience

  • 1 šálek zakysané smetany
  • 1/2 šálku strouhaného pecorino romano (lze nahradit parmezánem nebo jiným tvrdým sýrem)
  • 1 lžíce jemně strouhané citronové kůry
  • sůl a pepř dle chuti

Postup: Ve středně velké míse důkladně smíchejte kysanou smetanu, pecorino, citronovou kůru, sůl a pepř dle chuti.

eaaf52377955662d0a70b80f7f7a64cf

Červený pepř, ořechy a tahini

Ingredience

2 červené papriky
1/2 šálku pražené vlašské ořechy
2 lžíce tahini (pasta z drcených sezamových semínek)
2 lžičky červeného vinného octa
1 čajová lžička cukru
1/2 lžičky kmín
1/4 lžičky chilli
sůl a pepř podle chuti

Postup: Rozehřejte troubu na 180 °C, vyložte plech pečícím papírem a na něj položte papriky. Pečte 8 až 12 minut, poté papriky oloupejte a vyndejte semínka. Všechny ingredience rozmixujte v mixéru, dochuťte solí a pepřem.

 

Zdroj: čarujeme.cz, Pinterest