Je tu neděle a s ní i zajímavé recepty, ke kterým jsem se v poslední době dostala.
Nedávno jsem hledala recept na bylinková másla, abych si rozšířila repertoár a našla jsem hned několik receptů. Mezi nimi jsou i varianty na sladko. Velmi ráda v kuchyni používám bylinky, dodají jídlu to „gro“, které mu jinak chybí! Je potřeba se nebát a zkoušet. Uvidíte, jak si vaše chuťové pohárky budou užívat.
Bylinkové másla můžete přichystat třeba na nějaké pohoštění k pečivu nebo jsou výborná k masu. V létě ho spotřebujeme ke grilovanému masu fakt hodně. Perfektní je taky k bramborám nebo ke grilované zelenině.
Sepíšu vám různé druhy bylinkových másel a dole pod nimi bude postup, protože je pro všechny stejný.
česnekové bylinkové máslo
- 225g másla (pokojové teploty)
- 1 lžíce smetany ke šlehání
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- 1 lžíce čerstvého rozmarýnu (nasekaný)
- 1 lžíce čerstvého tymiánu (nasekaný)
- 1 lžíce čerstvé šalvěje (nasekané)
- sůl a pepř
máslo s petrželovou natí a citrónem
- 225g másla (pokojové teploty)
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželové natě
- 1 a 1/2 lžíce citrónové šťávy (přibližně z poloviny většího citrónu)
máslo se sýrem a pažitkou
- 225g másla (pokojové teploty)
- 4 lžíce sýra s modrou plísní (například nivy)
- 2 lžíce čerstvé pažitky (nasekané)
- sůl
Na čokoládové máslo s lískovými oříšky
- 225g másla (pokojové teploty)
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce cukru
- 4 lžíce nasekaných opražených lískových oříšků
sladké máslo s ořechy a rozinkami
- 225g másla (pokojové teploty)
- 2 až 2 a 1/2 lžíce hnědého cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- půl lžičky mleté skořice
- půl lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
- 4 lžíce nasekaných opražených vlašských ořechů
- 4 lžíce rozinek
máslo s citrónem a estragonem
- 225g másla (pokojové teploty)
- kůra nastrouhaná ze čtyř mandarinek nebo jednoho pomeranče
- šťáva ze dvou mandarinek nebo poloviny pomeranče
- 2 lžíce čerstvého estragonu (nasekaný)
- sůl
paprikové máslo
- 225g másla (pokojové teploty)
- 2 lžíce uzené papriky (můžete zakoupit ve specializovaných obchodech)
- 2 papričky jalapeño (bez semínek, nakrájené na jemno)
- sůl
limetkové máslo s koriandrem
- 225g másla (pokojové teploty)
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- 3 až 4 lžíce čerstvé koriandrové natě (nasekané)
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 2 lžíce nastrouhané limetkové kůry
máslo s citrónovou kůrou a kari kořením
- 225g másla pokojové teploty
- 4 lžíce kari koření
- 2 a 1/2 lžíce nastrouhané citronové kůry
- 4 lžíce šalotky (nasekané)
- 4 lžičky čerstvé koriandrové natě (nasekané)
- 1 lžička chilli papriček (nasekaných, pouze pokud chcete máslo trochu ostřejší)
U tohoto másla je nejdříve potřeba osmahnout šalotku, až zesklovatí. Následně přidat kari a nechat zpěnit. Pak sundejte z ohně a až vše vychladne, můžete smíchat s máslem podle následujícího receptu.
Postup
Krok 1. Vložte máslo se všemi přísadami do velké misky.
Krok 2. Elektronickým šlehačem nebo vidličkou vpracuje přísady do másla.
Krok 3. Do plastové fólie nebo voskového papíru lžicí přesuneme máslo.
Krok 4. Zabalte do úhledného válečku a konce zavažte kouskem provázku. Skladujte v ledničce.
Zdroj: recepty – čarujeme.cz, fotky – Pinterest.com
Nejnovější komentáře