Paštika se v poslední době stala oblíbeným předkrmem nebo pohoštěním pro jakoukoliv párty. Jasný je, že doma udělaná paštika chutná nejlíp, uděláte si ji podle sebe a hlavně víte, co do ní přidáváte. S játrovkou to nemá nic společnýho:) Po pravdě paštiky jsem dřív v oblibě neměla, ale asi víte proč, existovalo pár druhů a připomínalo to ne moc chuťově vychytanou šlichtu. Ovšem dneska, to je jiná! Paštika opravdu většinou nechybí ani v menu předních restaurací. Pojďte si zkusit tu svoji. Tady jsou tři recepty.

Zvěřinová paštika s brusinkami a mandlemi

  • červené víno
  • zvěřinovou kýtu nebo libovou plec
  • moučkový cukr
  • česnek
  • pepř a sůl
  • máslo
  • tymián
  • koňak
  • cibuli
  • husí jatýrka
  • jalovec
  • sušené brusinky
  • vepřové sádlo

Postup

Vepřové sádlo si rozpustíme na hlubší pánvi, přidáme cibuli, jalovec, plátky česneku a tymián. Tuto připravenou směs lehce orestujeme. Očištěné a odblaněné maso osolíme a opepříme. Vše podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Přidáme také červené víno a nakrájená husí játra. Vše ještě jednou krátce podusíme. Směs vložíme do mixeru, přidáme máslo a želatinu, opražené mandle a část sušených brusinek. Rozmixované plníme do připravených forem a brusinky zaprášíme moučkovým cukrem. Do druhého dne necháme vše uležet a poté již můžeme podávat.

 

Jemná kuřecí paštika s ořechy a pepřem

  • 500 g kuřecích jater
  • 150 g másla a dalších 80 g másla na zalití
  • 1 větší cibulku
  • 2 stroužky česneku
  • 80 ml smetany
  • pepř, sůl
  • ořechy
  • zelený pepř

Postup

Játra důkladně pod tekoucí vodou propláchneme a také očistíme. Veškeré blanky a žilky v mase odstraníme a čistá játra nakrájíme na malé kousky. Cibulku také nakrájíme. Lžíci másla rozpustíme na pánvi a začneme smažit cibulku. Když nám tato hezky zesklovatí, přidáme ještě játra. Nesolíme a osmažíme je doměkka, to bude trvat přibližně po dobu 8 minut. Celou takto připravenou směs necháme vychladnout, přidáme změklé máslo a smetanu. Dochutíme vše solí a pepřem, promícháme i s kuličkami zeleného pepře, ořechy, případně bylinkami a dalšími surovinami.  Celou horní plochu předpřipravené paštiky zalijeme teplým, rozpuštěným máslem. Směs necháme zatuhnout v lednici do druhého dne.

 

Kachní paštika

  • 500 g kachních jater
  • 1 cibule
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1,5 dcl portského vína
  • máslo nebo kachní, či husí sádlo
  • Koření
  • hotové paštikové koření, nebo kdo dává přednost čerstvým bylinkám stačí hrst nasekané trošky timiánu, bobkového listu, bazalka, špetka muškátového oříšku, špetka muškátového květu, drceného hřebíčku
  • pepř a sůl – dle chuti
  • 2 hrstky sekaných mandlí
  • dle chuti např. hrst kaparů (sušených malých ovocných plodů)
  • brusinek
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Postup

V hrnci necháme rozpustit větší množství tuku, přidáme nakrájenou cibuli, krátce orestujeme (pozor, nesmí zhnědnout) a rozmačkaný česnek. Vložíme očištěná a pokrájená játra, která též lehce orestujeme s pár špetkami hotového paštikového koření nebo drceného pepře a hřebíčku (viz varianty uvedené v surovinách), (pokud máme čerstvé bylinky, necháme si je až na mixování) a zalijeme portským vínem, které necháme téměř vypařit. Hotovou směs přendáme do mísy, přidáme čerstvé nasekané bylinky, muškátové koření a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Pak přidáme sekané mandle a další, např. brusinky a promícháme. Hotovou směs přendáme do misek, ozdobíme petrželkou, zalijeme zbylým tukem, necháme vychladnout a poté ztuhnout minimálně přes noc v lednici.

Zdroj fotek: Pinterest