Mám tu zase něco pro naše chuťový pohárky, ať jim dáme pořádnou dávku, tak spojíme dvě chutě dohromady, a to slanou a sladkou. Kdo zná, tak buďto miluje nebo fakt nemusí, já jsem ta, která ji miluje! A dnes mám pro Vás super recept na domácí slaný karamel, který se dá využít na spoustu různých způsobů.

14cd2caaf003438e1267301ede531bb0 f91f551fb32d5cb97e4734845fd5c203

Na co je vlastně ten karamel tak dobrej? Můžete ho použít do různých moučníků, úžasně vylepší chuť! Nebo si s ním můžete jen namazat křupavou bagetu, přidat ho do zmrzky, polívat si s ním třeba palačinky, lívance, božskej je politej popcorn, použít ho můžete do různých krému na dorty, cupcakes a další dobroty. Možností je fakt spousty a nebo ho můžete jen tak mlsat, jako nutellu:)

d35486e9fdd7898be81e4894dbf00cbd 6289ea4b2e73d1c405dfad95c8345741

Mám pro Vás recepty dva, jednu klasickou variantu a druhou zdravou:)

c745eb7ff7159b964006b677475f3af6

Slaný karamel

Ingredience:

  • 200g třtinového cukru (světlého)
  • 100g másla
  • 120ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžička vanilkového extraktu

Postup: V hrnci smíchejte všechny suroviny a vařte, dokud se cukr nerozpustí a karamel zhoustne. Mícháme, aby se nám nepřipálil. No a to je vše! Jednoduchý jako facka a taaak dobrý! Jo a karamel by měl bublat.

Přelijte do sklenice a nechte vychladnout, skladujte v lednici.

Slaný karamel – fit varianta

Ingredience:

  • hrnek sušených datlí
  • 1/ 4 hrnku mandlové mléko
  • 2 PL arašídového másla
  • 2 PL med/javorový sirup/agave
  • 1/2 lžičky vanilkovýho extraktu
  • 1/4 – 1/2 lžičky soli

Postup:

Datle namočte na 15 min do horké vody, aby změkly. Všechny suroviny dejte do mixéru a rozmixujte do hladka, mandlové mléko přidávejte podle toho, jak moc chcete mít karamel hustý. Uchovávat v uzavřené nádobě.