Mám tu zase něco pro naše chuťový pohárky, ať jim dáme pořádnou dávku, tak spojíme dvě chutě dohromady, a to slanou a sladkou. Kdo zná, tak buďto miluje nebo fakt nemusí, já jsem ta, která ji miluje! A dnes mám pro Vás super recept na domácí slaný karamel, který se dá využít na spoustu různých způsobů.
Na co je vlastně ten karamel tak dobrej? Můžete ho použít do různých moučníků, úžasně vylepší chuť! Nebo si s ním můžete jen namazat křupavou bagetu, přidat ho do zmrzky, polívat si s ním třeba palačinky, lívance, božskej je politej popcorn, použít ho můžete do různých krému na dorty, cupcakes a další dobroty. Možností je fakt spousty a nebo ho můžete jen tak mlsat, jako nutellu:)
Mám pro Vás recepty dva, jednu klasickou variantu a druhou zdravou:)
Slaný karamel
Ingredience:
- 200g třtinového cukru (světlého)
- 100g másla
- 120ml smetany ke šlehání
- 1 lžička soli
- 1/2 lžička vanilkového extraktu
Postup: V hrnci smíchejte všechny suroviny a vařte, dokud se cukr nerozpustí a karamel zhoustne. Mícháme, aby se nám nepřipálil. No a to je vše! Jednoduchý jako facka a taaak dobrý! Jo a karamel by měl bublat.
Přelijte do sklenice a nechte vychladnout, skladujte v lednici.
Slaný karamel – fit varianta
Ingredience:
- hrnek sušených datlí
- 1/ 4 hrnku mandlové mléko
- 2 PL arašídového másla
- 2 PL med/javorový sirup/agave
- 1/2 lžičky vanilkovýho extraktu
- 1/4 – 1/2 lžičky soli
Postup:
Datle namočte na 15 min do horké vody, aby změkly. Všechny suroviny dejte do mixéru a rozmixujte do hladka, mandlové mléko přidávejte podle toho, jak moc chcete mít karamel hustý. Uchovávat v uzavřené nádobě.
Nejnovější komentáře