Máme tu dýňovou sézónu! V supermarketech, na farmářských trzích a vlastně všude se to hemží dýňemi.

Restaurace mají pro nás přichystané speciální dýňové pokrmy, ale proč si nějakou dýňovou dobrotu nepřipravit přímo doma?

Proč je dýně vlastně v poslední době tak žádaná? Vyniká jemnou máslovou chutí, navíc obsahuje řadu důležitých vitaminů  (skupina B1, B2 a B3, C), minerální látky (sodík, draslík, mangan, fosfor) a především vlákninu, která pozitivně působí na zažívání, pomáhá při artritidě nebo zvýšené hladině cholesterolu.

Dýně si kupujte dostatečně vyzrálé, poznáte to podle zaschlého stonku a matné kůry.

Dýni můžete vařit, dusit, péct, grilovat a klidně i zavařovat! Výborné jsou třeba pikantní dýňové chutney.

Existuje mnoho druhů dýní, na vaření a pečení se výborně hodí hokkaido nebo máslová dýně. Okrasné malé dýně se jíst nepokoušejte, jsou hodně tvrdé. Velké okrasné, které se vyřezávají na Halloween, jsou výborné na výrobu džemů, na polévku nebo na kompot.

Dám vám tipy na vyzkoušené dýňové recepty:

Salát z dýně a červené řepy

salát z dýně

Ingredience:

500 g dýně

olivový olej

mořská sůl a čerstvě mletý pepř

240 g nakládané červené řepy

1 balení čerstvého listového špenátu

250 g ricotty

hrst piniových oříšků

1 lžíce červeného vinného octa

Postup

Plátky dýně potřete olivovým olejem, osolte, opepřete a grilujte 4–5 minut z každé strany. Smíchejte se zbývajícími přísadami. Podle chuti osolte mořskou solí a zakápněte olivovým olejem.

 

Rizoto s medovou dýní

rizoto s dýní

Ingredience:

900 g libovolné dýně, oloupané, nakrájené na 1cm kostičky

60 ml olivového oleje

1/2 lžíce medu + navíc na pokapání

850 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru

1 cibule, nadrobno nakrájená

2 řapíky celeru, nadrobno nakrájené

malý kousek čerstvého zázvoru, nastrouhaný

220 g kulatozrnné rýže (arborio)

160 ml dobrého bílého vína

šťáva z půlky citronu

3 hrsti nasekané hladkolisté petrželky + další na ozdobu

2 lžíce mascarpone + k podávání

sůl a pepř na dochucení

Postup

1 Zahřejte troubu na 220 °C. Dýni dejte v jedné vrstvě na plech a pokapejte 2 lžícemi oleje. Osolte a opepřete. Pečte ji 15 minut, pak ji vyndejte a zakapejte 1/2 lžíce medu. Plech vraťte do trouby a pečte ještě 15 minut, aby byla dýně měkká a zlatá. Vývar nechte mírně bublat v rendlíku na nízkém plameni.

2 Zbývající olej zahřejte v těžkém hrnci na nízkém plameni. Vsypte cibuli a 2–3 minuty ji opékejte doměkka. Přidejte celerové řapíky a ještě minutu opékejte, pak přidejte zázvor a rýži a další minutu míchejte, aby se všechna zrnka rýže obalila. Zvyšte plamen na střední, vlijte víno a vařte, dokud se neodpaří. Pak po naběračkách přilévejte vývar, vždy počkejte, až se vstřebá. Pokračujte 15 minut, nebo dokud rýže nebude uvařená, ale přitom ještě pevná na skus. Přidejte citronovou šťávu, dýni a petrželku. Osolte a opepřete, vmíchejte mascarpone.

3 Podávejte posypané petrželkou a ozdobené kopečkem mascarpone.

 

Dýňový koláč

dýňový koláč

Ingredience:

středně velká máslová dýně

100 g moučkového cukru

100 g másla + trocha na vymazání formy

2 vejce

200 g mletých mandlí

1 vrchovatá lžička prášku do pečiva

šlehačka k podávání

Postup

1 Oloupejte dýni škrabkou na brambory, odřízněte stonek a spodní část. Dýni rozpulte a lžicí vydlabejte semínka a dužinu nakrájejte na asi centimetrové kostky. Uvařte je doměkka v napařovacím hrnci anebo v cedníku či pařáčku nad hrncem s vroucí vodou. Trvá to asi 10–15 minut. Osušte.

2 Uvařenou dýni rozmačkejte nebo umixujte na pyré (mělo by ho být 400 g) a nechte vychladit. Předehřejte troubu na 180 ºC. Utřete máslo s cukrem na hladkou nadýchanou pěnu. Přidejte vejce, dvě lžíce mletých mandlí, prášek do pečiva a znovu důkladně promíchejte. Přidejte dýňové pyré.

3 Vmíchejte zbytek mletých mandlí – nyní byste měli získat těsto, které se dá snadno míchat. Pokud bude příliš tuhé, rozřeďte ho po lžičkách trochou vychladlé tekutiny, nad kterou jste dýni napařovali, nebo mlékem.

4 Vymažte kulatou dortovou formu o průměru 22 cm. Vlijte do ní těsto a rovnoměrně ho rozprostřete. Pečte asi tři čtvrtě hodiny. Pokud začne koláč příliš rychle hnědnout, zakryjte ho alobalem. Podávejte s kopečkem šlehačky.

Dobrou chuť:)

Zdroj: časopis Apetit