Je tu podzim a s ním i období dýní, které vidíme takřka všude. Minulý týden jsem vám dala tipy, jak využít dýni v kuchyni a dnes budu pokračovat, protože dýně je výborná a dá se z ní udělat hodně chutných pokrmů.
Proč je dýně tak oblíbená?
Má vysoký obsah vody, spoustu vlákniny a je skvělá při hubnutí – obsahuje méně než 20 kcal na 100 g! A pokud hubnete, dejte si dýni i po cvičení. Pomůže vám dobít energii ještě lépe než tradiční banán, má v sobě totiž spoustu draslíku, který dokáže obnovit správné svalové funkce a rovnováhu v těle.
Šálek uvařené dýně pokryje více než 200% doporučeného denního příjmu vitaminu A.
Tady už jsou slibované recepty:)
Dýňové lívanečky
- 200g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce cukru
- špetka soli
- 250 g dýňového pyré
- 300ml mléka
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 3 vejce, bílky a žloutky oddělené
- 60g rozpuštěného másla
- olej
- javorový sirup, zakysaná smetana, ovoce na ozdobu
V míse smíchejte mouku, skořici, prášek do pečiva, cukr a sůl. V další míse promíchejte pyré, mléko, jogurt, máslo a žloutky. Z bílků si ušlehejte tuhý sníh. Spojte obsah obou mís a jemně vpravte sníh. Z těsta opečte na pánvi lívanečky po obou stranách dozlatova. Lívanečky podávejte polité javorovým sirupem, ozdobte kopečkem zakysané smetany a posypte drobným ovocem.
Dýňové máslo a dýňové pyré
- 1 menší máslová dýně
- olivový olej
- sůl
- 6 lžic másla
Rozehřejte troubu na 200C. Dýni omyjte, podélně rozkrojte a vydlabejte měkkou dužinu i se semínky. Dýni na řezu nařízněte nožem cik cak, potřete olivovým olejem a osolte. Olejem vymažte taky pekáček, dýni do něj vložte, podlijte šálkem vody a dejte péct. Po 40 minutách teplotu zmírněte na 170C a pečte ještě 20 – 30 minut do změknutí. Dužinu z poloviny dýně vydlabejte do misky a tyčovým mixérem rozmělněte dohladka. Podle potřeby rozřeďte vodou. A je hotové dýňové pyré.
Ještě teplou dužinu z druhé poloviny dýně vydlabejte do misky, přidejte máslo a rozmixujte. Dejte ztuhnout do lednice na dýňové máslo.
Gratinovaná dýně
- 1 rozmixovaná dýně Hokkaido
- 4 velké brambory, oloupané a nakrájené na tenké plátky
- 2 střední cibule na kolečka
- 250ml smetany
- sůl
- 1 balení Nivy nebo Gorgonzoly
- muškátový oříšek
Dýni omyjte, rozkrojte a vydlabejte měkkou dužinu i se semínky. Nakrájejte ji na nejtenčí plátky, jaké se vám podaří. V hrnečku přiveďte těsně k bodu varu smetanu s nastrouhaným muškátovým oříškem (stačí 3 strouhnutí) a hned vypněte. Vymažte zapékací mísu a vrstvěte postupně brambory, dýni, cibuli a sýr. Každou vrstvu jemně posolte. Pokračujte, dokud nevypotřebujete všechny suroviny. Nakonec vše zalejte smetanou. Dejte do trouby předehřáté na 200C asi na 30 minut, poté zmírněte na 170C a pečte ještě 35 – 45 minut, až jsou dýně i brambory měkké.
Zdroj fotek: Pinterest
Nejnovější komentáře