Je tu podzim a s ním i období dýní, které vidíme takřka všude. Minulý týden jsem vám dala tipy, jak využít dýni v kuchyni a dnes budu pokračovat, protože dýně je výborná a dá se z ní udělat hodně chutných pokrmů.

Proč je dýně tak oblíbená?

Má vysoký obsah vody, spoustu vlákniny a je skvělá při hubnutí – obsahuje méně než 20 kcal na 100 g! A pokud hubnete, dejte si dýni i po cvičení. Pomůže vám dobít energii ještě lépe než tradiční banán, má v sobě totiž spoustu draslíku, který dokáže obnovit správné svalové funkce a rovnováhu v těle.

Šálek uvařené dýně pokryje více než 200% doporučeného denního příjmu vitaminu A.

Tady už jsou slibované recepty:)

acd7607ae34bd2908d8d4698a744a4fe

Dýňové lívanečky

  • 200g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 250 g dýňového pyré
  • 300ml mléka
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 3 vejce, bílky a žloutky oddělené
  • 60g rozpuštěného másla
  • olej
  • javorový sirup, zakysaná smetana, ovoce na ozdobu

V míse smíchejte mouku, skořici, prášek do pečiva, cukr a sůl. V další míse promíchejte pyré, mléko, jogurt, máslo a žloutky. Z bílků si ušlehejte tuhý sníh. Spojte obsah obou mís a jemně vpravte sníh. Z těsta opečte na pánvi lívanečky po obou stranách dozlatova. Lívanečky podávejte polité javorovým sirupem, ozdobte kopečkem zakysané smetany a posypte drobným ovocem.

24372439071c1959ff2a1c536361fde9

Dýňové máslo a dýňové pyré

  • 1 menší máslová dýně
  • olivový olej
  • sůl
  • 6 lžic másla

Rozehřejte troubu na 200C. Dýni omyjte, podélně rozkrojte a vydlabejte měkkou dužinu i se semínky. Dýni na řezu nařízněte nožem cik cak, potřete olivovým olejem a osolte. Olejem vymažte taky pekáček, dýni do něj vložte, podlijte šálkem vody a dejte péct. Po 40 minutách teplotu zmírněte na 170C a pečte ještě 20 – 30 minut do změknutí. Dužinu z poloviny dýně vydlabejte do misky a tyčovým mixérem rozmělněte dohladka. Podle potřeby rozřeďte vodou. A je hotové dýňové pyré.

Ještě teplou dužinu z druhé poloviny dýně vydlabejte do misky, přidejte máslo a rozmixujte. Dejte ztuhnout do lednice na dýňové máslo.

9dbfa30e5f82aab9a915485f92efcb3b

Gratinovaná dýně

  • 1 rozmixovaná dýně Hokkaido
  • 4 velké brambory, oloupané a nakrájené na tenké plátky
  • 2 střední cibule na kolečka
  • 250ml smetany
  • sůl
  • 1 balení Nivy nebo Gorgonzoly
  • muškátový oříšek

Dýni omyjte, rozkrojte a vydlabejte měkkou dužinu i se semínky. Nakrájejte ji na nejtenčí plátky, jaké se vám podaří. V hrnečku přiveďte těsně k bodu varu smetanu s nastrouhaným muškátovým oříškem (stačí 3 strouhnutí) a hned vypněte. Vymažte zapékací mísu a vrstvěte postupně brambory, dýni, cibuli a sýr. Každou vrstvu jemně posolte. Pokračujte, dokud nevypotřebujete všechny suroviny. Nakonec vše zalejte smetanou. Dejte do trouby předehřáté na 200C asi na 30 minut, poté zmírněte na 170C a pečte ještě 35 – 45 minut, až jsou dýně i brambory měkké.

 

Zdroj fotek: Pinterest