Po dlouhé době je tu recept naslano. Mezi milovníky lasagní zrovna nepatřím, ale všichni kolem mě je zbožňují. Když jsem viděla tenhle origo recept, kde dýně nahradí těstovinové pláty, tak jsem si řekla, že ho tu musíte mít. Tento recept je přímo od Cukrfree Janiny, která mě už několikrát inspirovala. A stále zvažuji nad tím, že zkusím žít úplně bez cukru!

 

Ingredience

  • 1 větší máslová dýně
  • sádlo
  • 1 střední cibule
  • 2 mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 700g mletého masa
  • hrst lístků nasekané čerstvé bazalky
  • 3 lístky šalvěje
  • 700g rajčat
  • 100ml suchého červeného vína
  • 5 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  • 500g ricotty
  • 1 vejce
  • hrst nasekané petrželky

Postup

Cibuli, mrkev a celer nasekáme najemno. Do většího hrnce přidáme sádlo a na středním plameni ho rozehřejeme. Poté přidáme nasekanou zeleninu a necháme 5 minut restovat. Česnek oloupeme pomocí nože rozmačkáme a necháme alespoň 10 minut odstát. Zvýšíme plamen, přidáme mleté maso a restujeme, dokud se maso nezatáhne. Poté přidáme rajčata, červené víno, česnek, bazalku a šalvěj, promícháme překryjeme pokličkou a necháme na mírném plameni 1,5 – 2 hodiny probublávat.

Dýni si zatím oloupeme, rozpůlíme, očistíme od semínek a pokusíme se ji nakrájet na co nejslabší plátky.

Ricottu vložíme do větší misky, přidáme petrželku, sůl, muškátový oříšek a vejce a vše důkladně promícháme. Troubu předehřejeme na 195C.

Připravíme si zapékací nádobu. Na dno nejdříve dáme menší množství masové směsi, poté ji poklademe plátky dýně. Následně dýni pomažeme bylinkovou ricottou a posypeme parmazánem. Stejný postup opakujeme, dokud nevyčerpáme všechny ingredience, poslední vrstva by měla být ricottová. Na ricottu poté opět nasypeme parmazán a poklademe ji plátky mozzarelly a lístky šalvěje.

Vložíme do trouby a pečeme 35- 45 minut.

Zdroj: Cukrfree.cz