Venku už máme pěkný teplo, tak si dnes dáme jeden fresh recept! Stejně tak jako mám ráda cheesecake, tak nikdy neřeknu ne, když je dobře udělaná panna cotta. Je to jeden z nejjednodušších dezertů vůbec. Panna cotta je známý italský dezert, který má jemnou chuť. Vy si ho můžete doladit podle svého gusta. V létě se kombinuje hlavně s ovocem, v zimě zase třeba s medem a skořicí. Mám pro vás tip na dezert s fialkou, který sám o sobě vypadá jako umělecké dílo.
FIALKOVÁ PANNA COTTA S CITRÓNOVOU POLEVOU
na 4 porce (skleničky 100 ml)
200 ml kokosového mléka
200 ml smetany ke šlehání
velký panák vody
1 lžíce práškové želatiny
1 vanilkový lusk nebo lžička vanilkového extraktu
na polevu
4 lžíce kokosového mléka
1 lžička mandlového másla
šťáva z 1 citronu
na ozdobení
2 lžíce strouhaného kokosu
hrst květů fialek
volitelně 1 lžička vhodného krystalkového sladidla (např. březový cukr)
Postup:
V malém kelímku rozmíchejte ve vodě lžíci želatiny a nechte chvíli stát. Na pánvi nebo v menším hrnci pozvolna zahřejte kokosové mléko a smetanu. Přidejte zrníčka z jednoho vanilkového lusku nebo nahraďte vanilkovým extraktem. Ještě něž se začne tekutina vařit, odstavte ji a rozmíchejte v ní želatinu. Míchejte, dokud se želatina kompletně nerozpustí. Rozdělte hotovou směs do skleniček, které jste těsně před tím vypláchli studenou vodou. To jsme doma vždycky dělali s mističkami na puding, aby šel dobře vyklopit. Nevím, jestli to funguje i u panna cotty, já to udělala a šla hezky ven. Protože budete tuhle panna cottu vyklápět, tak naplňte skleničky co nejvíc po okraj a dejte do lednice ztuhnout. Počítejte, že to potrvá minimálně 2 hodiny, ale ideálně prodlužte skleničkám pobyt v lednici klidně přes noc.
Připravte si fialkový kokos na posypání.
Do hmoždíře nasypte strouhaný kokos, přidejte okvětní lístky fialek (květy vytrhnete ze zeleného zvonečku). Nezapomneňte si schovat pár kvítků na finální dozdobení! Kokos a kvítky pořádně rozdrťte. Já zde po úvaze při druhém pokusu přidala výjimečně i lžičku krystalkového xylitolu (březový cukr) – jednak to šlo lépe drtit a pak to taky na dezertu příjemně zakřupalo. Hotové množství fialkového kokosu vystačí na ozdobení 8 porcí dezertu. Nechte ho na talířku trochu proschnout a uzavřete do malé zavařovačky pro pozdější použití.
Když je panna cotta vychlazená, připravte si kokosovo-citronovou polevu. V pánvi zahřejte pozvolna kokosové mléko, rozmíchejte v něm mandlové máslo a přidejte citronovou šťávu. Pokud se vám během míchání tekutina příliš redukovala a připadá vám zdrcnutá, kápněte tam trochu studené vody a rozmíchejte. Poleva je hotová.
Panna cottu vyklopte ze skleniček na malé talířky. Mně stačilo objet hmotu ve skleničce tenkým nožíkem podél skla a pak jsem jí ještě trochu pomohla, když jsem ji při otočení těsně nad talířkem odchlípla prsty. Vyklouzla jako po másle a zachovala si pěkně hladký a lesklý povrch. Pokud by vám nechtěla ven, zkuste skleničku ponořit na pár sekund do horké vody. Počítejte ale s tím, že na povrchu malinko nataje a nebude už tak pěkná. Tu hezkou polijete polevou jen místy, tu zparchantělou když tak polejete celou. Ozdobte pár kvítky a posypejte místy fialkovým kokosem.
Zdroj: Colors of low carb
Nejnovější komentáře