Znáte to, má přijít návštěva nebo si potřebujete na rychlíka něco ukuchtit a máte chuť na něco zdravýho! V dnešní době je tolik možností, že se dají kombinovat různé ingredience a chutě, jen se toho nebát a vznikne z toho nebe v hubě! Ale kdo to má pořád vymýšlet, aby to nebylo pořád o tom stejným! Tak tady máte inspiraci na výborný pohoštění nebo rychlou sváču.
Tuňákové lilky
Ingredience:
- 1 větší lilek
- cca 200g krájených rajčat v plechovce
- 1 cibule nakrájená najemno
- 1 1/2 lžíce ghí
- 1 česnek
- 2 lžičky italské směsi koření
- sůl, pepř
- 1 větší konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
- tvrdý sýr na posypání (parmezán, pecorino, gouda)
- čerstvá bazalka
- olivový olej na zakápnutí
Postup:
Předehřejte si troubu na 200C, lilek nakrájejte podélně na 0,5 – 1cm plátky. Na pánvi rozehřejte 1/2 lžíce ghí a osmahněte cibulku. Jakmile zesklovatí, přidejte utřený česnek a nechte na pánvi za stálého míchání chvilku provonět. Přidejte rajčata, koření a míchejte, dokud směs nezačne lehce vařit a nezhoustne. Ochutnejte, popřípadě dokořeňte podle vašich chutí a přendejte rajčatovou směs do misky, pánev omyjte. V čisté pánvi si rozehřejte zbylou lžíci ghí a osmahněte na ní plátky lilku z obou stran, aby změkl. Teď už jenom přendejte jednotlivé plátky lilků na plech vyložený pečícím papírem. Navrstvěte na ně připravenou rajčatovou omáčku, dále tuňáka a zasypte sýrem. Pečte v troubě zhruba 15 minut a před servírováním lilky zasypte čerstvou bazalkou a zakápněte lehce olivovým olejem.
Batátové tousty
Ingredience:
- 1 velký batát
- olivový olej
- špetka soli
na obložení: vše co máte rádi
tip: avokádo s koriandrem, vajíčka natvrdo nebo míchaná, domácí nutella, prosciutto, baby špenát, kozí sýr…
Postup:
Předehřejte troubu na 200C. Batát oloupejte (nemusíte), omyjte a osušte. Nakrájejte zhruba na 0,5cm plátky a zlehka je potřete olivovým olejem z obou stran a mírně osolte. Vyložte si plech pečícím papírem, vyložte na něj plátky batátu a pečte asi 15 minut. Mezitím si připravte všechno obložení a jakmile budou batáty hotové, tak obložte, podávejte hned.
Zdroj: Fit recepty
Nejnovější komentáře