Brzy tu máme jaro, já už se ho teda nemůžu dočkat! Vždycky, když se nadchnu, úplně ho cítím, tak druhý den opět nulečka a mrzne.. Dnes jsem pro vás vybrala právě pár jarních receptů z knížky, kterou jsem dostala od Ježíška:) Je to kuchařka Vaříme podle Herbáře, v pořadí už třetí díl.
Jarní pečený čaj
Bez je symbolem jara, stejně jako chřest a jahody. Jejich kombinace je jeho překvapivou esencí.
Ingredience na cca 1,5kg čaje
- 2kg jahod, 1kg bílého chřestu, 1 pomeranč, 250ml bezového sirupu
Troubu předehřejeme na 175C. Jahody odstopkujeme, zlehka omyjeme a větší kousky pokrájíme. Chřest oloupeme, spodní dřevnatou část odkrojíme a výhonky nakrájíme na kostičky. Pomeranč omyjeme pod teplou vodou, kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme. Jahody i chřest nasypeme do pekáče, zakápneme pomerančovou šťávou, přidáme strouhanou kůru a promícháme. Zalijeme bezovým sirupem a vložíme do trouby zhruba na 30 minut, až chřest změkne. Rozlijeme do čistých sklenic, zavřeme postavíme na víčko a necháme zchladnout.
Cukr volte podle chuti a sladkosti ovoce. Nápoj si můžete vždycky dosladit.
Jarní polévka z medvědího česneku a mladých kopřiv
Medvědí česnek voní příjemně po česneku, ale nedráždí žaludek a má jemnější chuť než obvyklý paličák. Vynikne v pomazánkách, pestu, v polévce i na chlebu. Jezte ho hlavně čerstvý, a pokud ho vaříte, tak jen co nejkratší dobu.
Ingredience:
- hrst medvědího česneku, 2 hrsti kopřiv, 4 šalotky, 500g brambor, 3 lžíce másla, 1,5l zeleninového vývaru, 4 snítky libečku, sůl, čerstvě mletý bílý pepř, 150ml smetany na vaření, 1 lžíce octa, 4 křepelčí vajíčka
Medvědí česnek pečlivě omyjeme, vytřepeme vodu a nakrájíme na proužky. Kopřivy omyjeme a nasekáme nahrubo. Raději si vezměte gumové rukavice, i mladé kopřivy pěkně žahají. Šalotky oloupeme a nakrájíme nadrobno. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. V hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme šalotky a opékáme 1-2 minuty za občasného míchání, až lehce zezlátnou. Přidáme kopřivy a brambory, zalijeme vývarem a pod pokličkou na středním stupni vaříme 20 minut, až brambory změknou. Vsypeme medvědí česnek a libeček, osolíme a opepříme, povaříme ještě 2 minuty a rozmixujeme tyčovým mixérem na hrubší krém. Vlijeme smetanu (tu už nevaříme, aby se nezdrcla), nebo ji vlijeme až do talíře. V jiném hrnci uvaříme vodu, kápneme do ní ocet a pomocí lžíce vytvoříme vír. Na lžící rozklepneme 1 křepelčí vejce, vložíme ho opatrně do víru a vaříme zhruba 2 minuty. Vyjmeme lžící a postup zopakujeme i u zbylých vajíček. Polévku rozlijeme do talířů a každý ozdobíme jedním zastřeným vajíčkem.
Blesková králičí paštika
Rychle ji připravíte a ještě rychleji zmizí.
Ingredience:
- 150g králičího masa, 100g králičích jater, 50g slaniny, 3 šalotky, 2 lžíce olivového oleje, 3 bobkové listy, 1 lžička nového koření, 2 lžíce drceného pelyňku, 2 lžíce nasekaného kerblíku, 100ml smetany ke šlehání, 3 lžíce koňaku, sůl a čerstvě mletý pepř, 70g másla
Maso a játra odblaníme a společně se slaninou nakrájíme na kostičky Šalotky nakrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme olej, vsypeme šalotky, zhruba 1 minutu opékáme a přidáme slaninu, játra a maso a opékáme zhruba 10 minut. Vmícháme koření a bylinky, zalijeme polovinou smetany a koňakem, přiklopíme a dusíme 15-20 minut. Vyjmeme bobkový list a nové koření, směs přendáme do mísy, přilijeme zbylou smetanu, osolíme, opepříme, přidáme máslo a rozmixujeme na požadovanou konzistenci.
Tak doufám, že jsem vám kápla do noty a recepty vyzkoušíte!:)
Zdroj fotek: Pinterest
Nejnovější komentáře