K létu patří osvěžení! Klasická zmrzka je nejjednodušší řešení, ale co takhle sorbet? V poslední době je vídám, čím dál tím častěji a jsou skvělou volbou. Jsou totiž svěží a light!:) Takže se nemusíte bát kileček navíc. Příchutě si můžete nakombinovat podle toho, co máte rádi. Tady jsou tři recepty, které se hodí na každou oslavu a party.
Mátový sorbet s jasmínovým čajem
- 4 lžíce sypaného bílého nebo zeleného jasmínového čaje (sušené lístky)
- 80–100 g krupicového cukru
- svazek máty (asi 20 g) + na ozdobu
- šťáva z 1 citronu
Svařte půl litru vody s cukrem. Čajové lístky promíchejte s listy máty a zalijte vroucím roztokem. Nechte 10 minut louhovat a pak přeceďte přes jemné sítko. Vmíchejte citronovou šťávu a základ sorbetu dejte vychladit do lednice.
Nálev přelijte do mrazicí nádoby (nejlépe kovové mísy) a vložte do mrazáku. Když směs mírně ztuhne, promíchejte ji a nechte znovu ztuhnout. Postup opakujte asi třikrát, pak nechte sorbet úplně zmrznout.
Asi čtvrt hodiny před podáváním přesuňte do lednice a pak seškrabujte lžící nebo rozmixujte. Kleštěmi na zmrzlinu tvořte kopečky a podávejte s lístky čerstvé máty.
Pokud máte robot s výkonným drtičem ledu, nechte směs úplně zmrznout a pak ji rozmixujte v robotu na požadovanou konzistenci.
Jahodový sorbet se sektem
- 150 g krupicového cukru
- 450 g čerstvých jahod
- 1 lžíce citronové nebo limetové šťávy
- 100 ml sektu
Cukr nasypte do kastrůlku, zalijte ho 150 ml vody a zahřívejte, dokud se nerozpustí. Vařte asi minutu a pak nechte cukrový sirup zchladnout.
Jahody očistěte, omyjte, rozmačkejte, zalijte sirupem, citronovou šťávou a sektem a rozmixujte. Pyré propasírujte přes síto a nechte vychladit ve strojku na zmrzlinu. Pokud nemáte stroj na zmrzlinu, přelijte pyré v nižší vrstvě do krabičky nebo kovové misky a nechte zmrazit v mrazničce.
Zmrzlé pyré potom vyklopte a rozmixujte, přendejte do sklenic a uložte na další 2–3 hodiny do mrazničky.
V uzavřené krabičce v mrazáku vydrží několik měsíců. Podávejte se sektem a lístky bazalky nebo meduňky.
Ovocný sorbet s mátou
- 100 g krupicového cukru
- malý svazek čerstvé máty
- 500 g mraženého lesního ovoce
- šťáva z jednoho citronu
Cukr smíchejte se 100 ml vroucí vody a nechte na ohni tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí. Pak stáhněte z plamene, přidejte lístky máty a nechte asi čtvrt hodiny stát – cukrový sirup tak krásně nasaje jejich vůni. Potom můžete mátu vyjmout a vyhodit.
Ovoce rozmixujte dohladka, přidejte citronovou šťávu a mátový sirup. Směs přelijte do mrazuvzdorné nádoby a vložte na hodinu do mrazáku. Ihned poté podávejte. Sorbet by neměl zůstat v mrazničce déle, byl by příliš tvrdý.
Zdroj: Apetitonline, Pinterest
Nejnovější komentáře